
Capítol 3: quilòmetre zero
La Mari i la seva família s'han dedicat al camp des que té memòria. Ella i el seu germà van créixer entre conreus i ara, a pocs anys per a la jubilació, continuen amb el negoci familiar. “No sé fer una altra cosa, això és la meva vida”, explica la Mari.
Tenen diverses parcel·les als afores de Cornellà, al costat del riu Llobregat, i també a Olesa de Bonesvalls, on viu amb el seu marit i els seus dos fills. En aquests terrenys hi conreen tota mena de verdures i hortalisses, “des de tomàquets fins a carxofes, segons dicti la temporada”, assenyala.
Fins fa tres anys venien els seus productes al Mercat de Sant Ildefons, també a Cornellà, però el 2022 se'ls va acabar la concessió de la parada i els preus que l'Ajuntament demanava per a renovar-la eren inassumibles per al negoci. La Mari, però, va veure que hi havia opcions.
Va muntar la parada a l’hort, entre conreus, i va contactar amb els clients habituals per dir-los que ara feia les comandes a domicili. Els compradors, per tant, poden escollir entre rebre la compra a casa o anar a buscar-la al camp, on veuen d’on ve el que mengen i fins i tot s’ho agafen ells mateixos.
Acompanyem la Mari per conèixer el seu dia a dia.
Text i fotos per Martí Doñate.






Les carxofes són un dels productes insígnia del Baix Llobregat, i també de l'hort de la Mari.



La Mari i el seu germà compten amb l'ajuda del Nicolàs, de 77 anys, que treballa amb ells a l'hort.



Ara, a l'hivern, és temporada de faves. La Mari les cull a mà.



Al matí la Mari ven a la botiga de l'hort i a la tarda surt a fer les comandes. A mig matí comencen a arribar les primeres clientes.







Al migdia la Mari comença a preparar les comandes que repartirà durant la tarda. Els clients li envien la llista de la compra per WhatsApp.



A la tarda, la Mari comença a repartir.



Moltes gràcies a la Mari, al seu germà i al seu marit per obrir-me les portes de l'hort.
