"Els titelles són una caricatura de la societat"
Toni Zafra: 40 anys a l'ombra de les seves marionetes

Toni Zafra és un artista internacional que ha dedicat la seva vida a les marionetes. Més de 40 anys entregats a una feina que neix de les seves mans i l’ha fet omplir teatres i crear un llegat únic.

L'ofici dels titelles, una forma d'art transgressora
"És el bonic dels titelles. Representen una caricatura de nosaltres mateixos, de la societat, de l'absurd que som. Hi ha qui pensa que els espectacles són una mica violents. És així, han de ser transgressors. Nosaltres no fem apologia de la violència. Es tracta d’un pensament instaurat en les persones que es contraposa quan van al cinema o veuen la televisió. Allà observen accidents, matances, de tot. Ara, això no es critica perquè és una indústria que dona molts diners. Tot està basat en el dòlar. Les marionetes són cultura, però també es crítica".
"És com qualsevol altre ofici, o sigui, necessita dedicació. No és automàtic. Ara em venen alumnes i em diuen que... i on puc arribar en dues setmanes? No ho sé, jo en dues setmanes ni vaig començar a començar, imaginat. Es una qüestió de paciència, sobretot, i de persistència, i de ser fidel a les teves idees, i no trair-te tu mateix".

Coneix els titelles!
Lilith
Geisha
Goril·la Polar
La Vídua Negra
El puzzle mòbil
La dansa de la mort
Federicu
La contursionista
Chop Suey
L'ocell
Nikolaus i Coco

La trajectòria que el va dur a ser marionetista
De jove
El Toni va tenir uns inicis humils al seu barri, on va aprendre l’ofici de fuster i d’ebanista. La seva primera obra artistica data de l’any 78, on amb tan sols 16 anys va produir un parell de peces musicals per una actuació de titelles al barri del Carmel de Barcelona, on va néixer. En aquest moment es va enamorar del mon de les marionetes.
Jove aprenent
La seva joventut va tractar arts multidisciplinars. Va fundar la companyia Farsants juntament amb en Jordi Bertran amb gairebé 20 anys, on feien gires nacionals pel País Basc, Ibiza, Extremadura, etc. Tot i així ell tenia clar que volia anar a l’escola i ser deixeble del seu mestre, i als 22 anys va entrar a l’Institut del Teatre on va treballar molt el cos fent acrobàcia i pantomima. Va poder treballar amb Rogelio Rivel, una llegenda del circ. A més, va muntar la Ideal, una companyia que dirigia ell amb la que va muntar un espectacle amb titelles gegants al zoo de Barcelona. En aquesta època les marionetes les tenia en un segon pla, tot i que ja coneixia el que seria el seu mestre: Harry Vernon Tozer.
Els inicis com a marionetista
Tot plegat, amb 24 anys i la responsabilitat de manegar un grup de gent tan gran va fer que el Toni ho deixes tot i es retires al petit poble de Sant Magí de Brufaganya. Allà hi va estar vuit mesos. És on va començar la seva carrera com a marionetista, allà van sorgir les seves primeres creacions com el Goril·la Polar o la Contorsionista.
El cinema
Quan va tornar a Barcelona va dedicar-hi al voltant de cinc anys a treballar al cinema creant efectes especials i visuals i diferents decorats, on les marionetes van tornar a perdre importància en la seva vida. Però és llavors quan li arriba un contracte de la companyia de marionetes Els Rocamora, fundada per Carles Canyelles al 1982, una de les companyies més rellevants de l’època. Al principi compaginava teatre i cinema, pero ràpidament va tanca l’etapa a la gran pantalla per dedicar-s’hi al 100% a les marionetes.
Etapa com solista
Va girar amb Els Rocamora fins gairabé l’any 97, on va decidir deixar la companyia per poder començar la seva etapa com a solista, compaginada amb treballs complementaris com decorats per el Teatre del Liceu, dissenys publicitaris per marques com Volkswagen, Danone o Carrefour, i fins tot treballar a Televisió Espanyola, concretament als Lunnis. Més enllà d’això, la seva llarga trajectòria ha fet que en els darrers anys, múltiples televisions arreu del mon hagin volgut col·laborar amb ell per fer petites entrevistes i reportatges sobre la seva art singular.
“Per mi era un honor escombrar el taller del meu mestre"
Toni Zafra

Diferències generacionals
"La gent jove ara no té un concepte d'ofici. Té un concepte d'èxit. D'èxit ràpid. O sigui, la gent ara no ve i es seu al teu costat i et mira com treballes. No necessiten aprendre. Ho saben tot. I volen ràpidament beneficis del que sigui. Llavors és difícil, perquè jo vinc d'una generació on jo escombrava el taller del mestre. Per mi era un honor escombrar el taller del meu mestre. Avui dia la gent diu: Jo? Escombrar el teu taller? Quant em pagues?"

“Els meus titelles només m’han demanat el meu oxigen i que corri per les seves venes la meva sang."
Toni Zafra

La crítica a les institucions, necessària per generar un canvi
"L’únic llenguatge que tenen els governs són els impostos. El que haurien de fer és ensenyar-nos com transmetre la cultura i no posar un valor monetari a tot. Construir tallers pels joves, músics, fusters, marionetistes, pintors, etc. El beneficiaris haurien de ser les persones i no les multinacionals amb calés".
El problema de la indústria cultural
"La creació de la indústria cultural ve per amagar la cultura popular, la cultura que sorgeix de la gent. La cultura és tot allò que hem anat aplegant durant tantes generacions, amb tantes cultures, amb tantes civilitzacions, i que transmetem com a testimoni a les noves generacions. Això ho estan tallant perquè ara entrem en una era nova i molt bèstia que ja la gent no tindrà una referència pròpia de cultura. La cultura te la donaran, tu has de valorar això, has de veure això, com tot, has de menjar això. Llavors, es clar, ja no és una qüestió de voluntat pròpia".
"Tot està molt banalitzat, absolutament, res no té valor, la gent ara no es posa davant de les coses i les valora. No hi ha una cultura de la reflexió".
"Això és un negoci, això no és art. Qui posa valor monetari o crematístic a l'art no entén el que és art. L'art és l'expressió lliure de la gent, sigui com sigui, de la forma que sigui. Que tu vulguis atribuir un preu a l'art no ha de suposar fer-nos passar a tots pel mateix embut".
La concepció de l'èxit
"L'èxit per mi no és tenir més actuacions. Està bé no morir de fam i anar cap endavant. Però l'important és no perdre el fil del teu ofici, del que vols fer, on vols arribar i on vols que arribi tota la feina, tota la tasca que estàs duent a terme".

La realitat de treballar al carrer
"Jo vaig començar a treballar al carrer a finals dels anys 70, principis dels 80, i després ja no vaig tornar-hi pràcticament fins l’any 2012, quan vaig traslladar-me a Itàlia, a l’illa de Sardenya. Tenia bastantes gires i molta feina."
"I ara he tornat al carrer. Després de la pandèmia, el temps que ens van tenir amagats, tancats, vaig fer un número pensant que havia de fer carrer perquè la cosa no estava gaire bé, es veia negre tot. Aleshores tenia problemes per viatjar, necessitaves permissos i la meva feina estava fora. Per això vaig pensar fer un número de carrer: en Coco i el Nikolau, l’organeter i el seu gos."
"Per qüestions de la vida me’n vaig anar el 2021, enmig de la pandèmia, a Grècia. Vaig estar dos anys. El curiós és que el Coco i el Nicolau em van donar de menjar, per pagar el lloguer i per viure bé. Després d’aquests dos anys vaig tornar sortosament a Parets del Vallès. Ara, després de tantíssims anys, torno a treballar al carrer. Però em trobo amb un problema que no m’havia trobat fins ara."
"Els governs actuals, que parlen de la cultura, de la llibertat d’expressió i l inclusió, posen molts problemes. Les ordenances municipals no permeten que artistes com jo estiguin treballant al carrer i expressant-se. Encara que no tinc un contacte freqüent amb altres artistes i per això no sé com està el tema, en canvi conec una associació de músics que sí que reben permisos. Ara el que faig és sortir i arriscar-me. És bastant difícil parlar amb els agents perquè no saben quin és el veritable reglament o la disposició municipal en aquest aspecte."
"Algú que surt al carrer i expressa la seva voluntat, no entenc perquè ha d’estar prohibit. La tasca ha de ser que ens expliquin perquè no puc estar al carrer repartint somriures, estant amb els nens…. jo ho necessito això. No és una qüestió de barret. Jo ho necessito. a mi no em poden prohibir expressar-me al carrer perquè estic morint."

“Jo sense els meus titelles hagués mort fa molt de temps."
Toni Zafra

Toni Zafra
Silke Calvo i Lorca Zafra
Taller de premsa escrita. UPF.