Inclusió, patins i comunitat
El roller derby, encara desconegut a Catalunya, ofereix a les jugadores un espai segur on ser elles mateixes

“El roller derby per mi és inclusió en el sentit més ampli de la paraula”. La Gisela Quer té 34 anys i és de Barcelona. Havia practicat esports més tradicionals com la natació o la dansa i veia impossible que li pogués agradar un esport de contacte.
Tanmateix, i seguint l'exemple de la seva germana, que jugava a roller derby, va decidir donar una oportunitat a l'esport. Ara ja fa vuit anys que hi juga i està orgullosa de formar part d'una dinàmica de joc pensada per trencar amb els estereotips dels esports clàssics.
Per ella, sentir-se membre d'una comunitat, on l'acompanyen persones tan diferents, però que l'inspiren tant, és el millor que extreu d'aquesta experiència. “M'ha fet créixer i aprendre, tant en l'àmbit esportiu com personal”.
El roller derby és un esport de contacte amb patins, que prové del moviment feminista dels Estats Units. Durant els anys 40 i 50, l'esport va anar guanyant popularitat fins a acollir competicions amb més rivalitat. Van ser les dècades ‘boom’ del roller derby.
Vint anys més tard, però, pels volts dels setanta, diversos problemes econòmics van fer que l'esport pràcticament desaparegués. No va ser fins a principis del segle XXI, que un grup de dones d'Austin (Texas) el va ressuscitar. Des de llavors no ha parat de créixer, i actualment hi ha més de 450 lligues a ciutats d'arreu del món.
"Venia d'esports clàssics i veia impossible que em pogués agradar el contacte, però finalment m'hi vaig apuntar. Ara ja fa vuit anys que jugo a roller derby"
En aquest sentit, Barcelona no és una excepció. Una vintena de jugadores de roller derby entrenen dos cops per setmana en un pavelló a la Trinitat Vella. És el club Barcelona Roller Derby, que va néixer a finals del 2010 amb l'objectiu de crear una lliga competitiva dins l'àmbit nacional i internacional. A més, es defineixen com a una lliga transfeminista, que acull un ambient per a totes les identitats, cossos i gustos, i que es desmarca, tal com assenyalen, del de molts altres esports.
En què consisteix el roller derby?

El roller derby és un esport amb una base de patinatge sobre rodes, al voltant d’una pista oval. S'hi juga amb dos equips de cinc persones cadascun i consisteix en diversos enfrontaments.
A cada enfrontament, anomenat ‘jam’, l'equip té una jugadora —la ‘jammer’—, que anota punts per cada vegada que aconsegueix passar el grup de patinadores de l'equip contrari, que la bloquegen perquè no pugui continuar endavant. La resta de companyes intenten ajudar-la a passar i alhora bloquegen la ‘jammer’ contrària.
Però, com és tot aquest procediment a la pista? Clica damunt les jugadores i veu el vídeo per veure com es mouen en el terreny de joc.
La comunitat
El valor que millor defineix l'esport per les jugadores

Les jugadores
«El roller derby és llibertat, tant física com emocional»
Judit Estévez, 30 anys
Quan tenia quatre anys va començar a fer patinatge artístic, però des de fa dos anys i mig que practica roller derby. Estévez explica que, per ella, va ser un descobriment molt gran i una evasió del dia a dia: “De fer un esport individual, vaig passar a fer-ne un en equip, on realment hi ha molta inclusió i crees una família”.
Tot això passa perquè el roller derby és un esport autogestionat. “És com una petita comunitat on tothom té un paper que no és només jugar”, explica Estévez. Per ella, a l’equip és prioritari generar un espai segur per a totes les jugadores.
En l’àmbit individual, el roller derby l’ha ajudat a créixer com a persona. “És llibertat, perquè puc ser qui soc dins de la pista”, destaca.
«El roller derby és comunitat i inclusió a la vegada»
Gisela Quer, 34 anys
Quer apunta que totes les persones que han fet esports clàssics provenen de normatives molt establertes que reforcen els estereotips i la bellesa. “Poder participar en un joc que ha estat pensat per trencar amb això, fa que et relacionis d’una manera absolutament diferent”, emfatitza.
"L'esport vol trencar amb els estereotips"
Reconeix que hi ha una part de l’esport més sacrificada, relacionada amb l’autogestió, però que contribueix a la comunitat i a la xarxa d’inclusió. “Et fa créixer i et fa aprendre”, assegura Quer.
«Ens donem suport; no és només l'esport el que ens mou»
Carla Garreta, 20 anys
Des de petita, Garreta havia fet patinatge artístic, però a segon de Batxillerat ho va deixar. Li feia il·lusió practicar un altre esport amb patins. “Vaig recordar que feia uns anys havia vist una pel·lícula en què n’apareixia un que em va cridar l’atenció”, apunta. Va estar investigant i va descobrir el roller derby.
Del patinatge artístic al roller derby, ha notat un gran canvi. Explica que el primer era un esport de molta exigència i perfecció estètica. “Ara, em trobo amb un equip de persones molt diverses, és molt enriquidor”, assenyala.
En aquest sentit, destaca que l’esport li ha ensenyat diferents maneres de veure la vida. “Des de fora sembla que sigui un esport de molt contacte i agressivitat, però quan hi entres és tot el contrari”, conclou Garreta per assenyalar la relació amb les companyes.
Deu anys després d'arribar a Barcelona, el roller derby continua sent desconegut

Tot i que ja fa més d'una dècada que el roller derby és a Catalunya, continua sent un esport molt desconegut. No hi ha federació estatal i això provoca que els equips s'hagin d'autogestionar per participar en el campionat estatal i als rànquings europeus.
Malgrat el desconeixement encara vigent avui dia al voltant de l'esport, el roller derby aplega un sense fi de curiositats.
Descobreix totes les curiositats sobre el roller derby amb aquest interactiu: Escull una jugadora, tira el dau, i clica el número de les caselles per saber-ne més!
