REGAR SOBRE L'ASFALT

La Núria (51) fa tres mesos que va cada dimarts a l'Hort del Mercat de la Vall d'Hebron. Està jubilada perquè li van diagnosticar càncer i des de llavors vol viure l'experiència i el procés de seguir el cicle de l'hort.

Després de treballar tota la vida a una cadena hotelera, busca tornar a reconnectar amb la natura, un procés complex a Barcelona. A l'hort li ofereixen formacions, així com un espai on cultivar verdures per l'autoconsum. Tot i això, l'hort li brinda un espai on socialitzar i poder fer una tasca de voluntariat, ja que part de la collita s'envia a les parròquies del barri per les famílies que ho necessiten.

La Núria entremig de faveres. Aquell dimarts els tocava recollir les faves que serien enviades a una de les parròquies de la Vall d'Hebron.

L'hort es troba construït a la coberta del Mercat de la Vall d'Hebron i es gestiona de forma oberta i participativa entre les persones i els col·lectius del barri des de fa un any. És el primer hort urbà en una coberta d’aquestes dimensions a Espanya.

A l'hort hi va gent cada dia i s'organitzen per bancals. Entre grups de cinc persones es proporciona un espai perquè s'organitzin i puguin cultivar per l'autoconsum. La missió de l’hort és fomentar la consciència ecològica i mediambiental i la sostenibilitat, promovent accions terapèutiques, educatives, d’inserció sociolaboral i de millora de les condicions de vida de les persones que hi participin.

La Núria i l'Anna tallant canyes per aguantar les tomaqueres que han plantat en el seu bancal. Per a la Núria, anar els dimarts a l'Hort del Mercat "et fa reviure".

La cooperativa Tarpuna porta l'organització de l'hort i ofereix formacions d'agricultura ecològica i assessorament a les persones que hi participen.

La Núria i Joaquín recollint bledes. "Jo tenia una vida d'oficina i de viatjar. A la que arribava a casa estava amb la meva família. Anava molt a la muntanya, però mai havia tingut un hort", explica la Núria.

La Núria amb la safata de faves que ha recollit amb les seves companyes. Ella es defineix com una persona "molt activa" i ara que té temps aprofita per fer tot el que no ha pogut fer durant els seus cinquanta-un anys.

L'hort és un espai terapèutic i s'acava convertint en un punt de trobada del barri. Qualsevol persona o col·lectiu del barri i, també, de la resta de la ciutat, pot participar a les activitats que s’hi desenvolupen.

Els voluntaris de la Parròquia Verge De Natzaret de la Vall d'Hebron venen a recollir la collita de la setmana. La furgoneta queda plena d'enciams i hortalisses fresques que aniran destinades a famílies vulnerables de Serveis Socials.

Un dimarts més, la Núria marxa de l'hort satisfeta de la feina feta. "El contacte amb la natura, l’obligació i la dedicació que té, veure el cicle de l'hort i recollir-ne els fruits... ho recomano a tothom".