Els 'Monstres' que ens assetgen i paralitzen

'Monstres' és un àlbum que vol expressar quines són les pors i les angoixes de les generacions actuals, d'aquelles que tenen una mirada incerta, però conscient respecte de l'esdevenir que els augura. Vivim en un món extremadament polaritzat i desigual, que s'empara, paradoxalment, sota el paraigua de la globalització econòmica, social i cultural.

És a través d'aquest breu recopilatori d'imatges extretes de diversos diaris, que pretenc empatitzar amb mi mateixa i amb la resta de persones, sobre quines són les pors vitals que més compartim i, que malauradament, ens representen sobretot als més joves.

‘Arenas movedizas’ – El Periódico – 14/12/21

És una por que vol reflectir la situació dels periodistes autònoms/freelance (“precariodistes”) que pràcticament són riders de la informació i pateixen dia a dia la incertesa de l’esdevenir. És una imatge que expressa el neguit d'arribar als temps marcats per poder ser recompensat pel teu treball. En detriment, doncs, de poder exercir un periodisme més lent i responsable, que normalment, també suposa un tipus de cobertura menys mainstream que aboca al periodista dins de la precarietat econòmica.

‘Malalta de càncer, amb dos nens a càrrec i l'amenaça d'un desnonament’ – ElDiario.es – 19/11/21

És una por que vol representar l’angoixa al desnonament portada a l’extrem en situacions de violència. Sobretot, si la policia et treu per la força de casa teva quan estàs patint una situació de vulnerabilitat o tens persones a càrrec.

‘Un jutge concedeix un permís retribuït a un funcionari per cuidar un fill confinat per Covid’ – La Razón – 20/01/22

És una por vol expressar el neguit que provoca el pas del temps quan estàs malalt o ingressat a un hospital, esperant un tractament o superant una malaltia. Especialment, quan ets un nen, és una situació veritablement injusta.

‘Els sol·licitants del bo de lloguer hauran d'acreditar certa estabilitat econòmica' – El País (Cinco Días) – 20/01/22

És una por que fa referència a la pujada dels preus del lloguer a les grans ciutats per l'especulació i la gentrificació dels barris. D'aquesta manera, la il·lusió de poder independitzar-se es veu truncada per als més joves que sobreviuen amb contractes de treball precaris.

‘Macron proposa que la UE garanteixi el dret a l'avortament’ – La Razón – 20/01/22

És una por que reflecteix la desconfiança cap a la Unió Europea com a organització supranacional democràtica. La UE, en lloc de promoure l'acollida de refugiats i la igualtat entre els seus conciutadans, impulsa la venda d'armes, la proliferació de fronteres o els camps de retenció d’immigrants. Resulta evident que la protecció de determinats interessos econòmics i geoestratègics està per sobre de la suposada inviolabilitat dels drets humans.

‘Corea del Norte amenaça de reprendre el programa nuclear’ – El País – 20/01/22

És una por molt més personal que pren la forma d’una abella. En aquesta imatge, imagino una abella com si fos un monstre o un tipus de míssil que es dirigeix inexorablement a l'extermini de la humanitat.

‘We will retaliate if you hack us, Joe Biden tells Vladimir Putin’ – The Times – 10/07/22

És una por que es consumeix amb les majors hipocresies i deficiències estructurals de les democràcies actuals. Tant els Estats Units com Rússia continuen esdevenint en essència règims autoritaris, fortament militaritzats que amenacen el món sense consens, moguts per una lògica imperialista que ja està desembocant en una “guerra calenta”. Si la guerra s’acaba estenent per Europa, es demostrarà que no hi haurà cap Estat democràtic fora del perill de les tiranies i les tensions geoestratègiques.

 ‘Què serà de l'esplèndid Renaixement espanyol?’ – La Razón – 20/01/22

És una por que fa referència al patiment de la cultura en la nostra època actual. Els efectes de les restriccions per la pandèmia, sumats als de l'homogeneïtzació de gustos i coneixements per la globalització, impedeixen la proliferació de cultures locals que puguin resistir i compartir espai amb la norma i la tradició.