El món en imatges: 20 anys del World Press Photo a Barcelona
El CCCB acull l'edició d'enguany amb un homenatge a la llibertat de premsa

El càncer de la Jiuer empitjora a mesura que passen els dies. Proposa fer un retrat de tota la família. “No podré veure com creixeu, així que fem-nos una fotografia de com serem d’aquí a vint anys”, 28 de novembre de 2020, Wang Naigong. Aquesta és una de les peces que es poden veure a Barcelona que s’ha convertit en parada fixa del World Press Photo. L’exposició internacional de fotoperiodisme més prestigiosa del món, enguany celebra el seu 20è aniversari a la ciutat. A partir del 8 novembre, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ofereix més d’un centenar d’imatges que retraten alguns dels grans reptes globals, com ara el canvi climàtic, les guerres, els processos migratoris i la salut mental.
El 97% de la població afganesa viu per sota del llindar de pobresa, segons United Nations Development Programm


Durant dues dècades, més d’1,6 milions de visitants han passat per aquesta mostra que busca, en paraules de Carlos G. Vela, responsable de comunicació de la Fundació Photographic Social Vision, "conscienciar el públic i fer de la fotografia documental un mitjà per entendre el món". Segons Vela, l’objectiu principal és “fer que el públic respecti el fotoperiodisme”, una feina imprescindible que aconsegueix que la gent vingui a “conèixer l’actualitat global, a emocionar-se i reflexionar”.
En aquesta edició, les fotografies seleccionades, majoritàriament captades durant el 2023, els visitants es trobaran amb testimonis visuals sobre els incendis forestals a Austràlia i el Canadà, la sequera de l’Amazònia o les devastadores conseqüències del terratrèmol que va colpejar Turquia i Síria a principis de l’any passat. Els conflictes armats i les crisis humanitàries són també molt presents, degut, en gran part, a les guerres a Gaza i Ucraïna.
L'exposició aconsegueix que la gent vingui a "conèixer l'actualitat global, a emocionar-se i reflexionar"
De fet, ‘Una dona palestina abraça el cos de la seva neboda’ és l’obra guanyadora de la Fotografia de l’Any, del fotògraf palestí Mohammed Salem. Amb altres peces que donen context de fons, mostra les conseqüències directes del conflicte bèl·lic a la Franja de Gaza. Destaca també la sèrie de la fotògrafa sud-africana Lee-Ann Olwage, premiada en la categoria de Reportatge Gràfic, que documenta amb sensibilitat la relació entre una filla i el seu pare amb demència a Madagascar.
Jaime Rojo i les papallones monarca han estat premiats en la categoria de Reportatge Gràfic de la regió d’Amèrica del Nord i Centreamèrica. Una història visual sobre la migració d’aquests insectes, que recorren milers de quilòmetres des del Canadà i Estats Units fins a Mèxic. Més que un relat de medi ambient, Rojo explica que “parla d’una història molt més gran, de la nostra relació amb el planeta” i que en realitat és una història de canvi global.
"Parla d'una història molt més gran, de la nostra relació amb el planeta"
Les papallones monarca migrant a Mèxic

Defensant la llibertat de premsa
En aquesta edició, la mostra dedica un espai a la llibertat de premsa i a la memòria dels més de 1.000 periodistes que han estat assassinats en els últims vint anys exercint l’ofici, amb la col·laboració de Reporters Sense Fronteres (RSF) i el Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ). Com explica Martha Echevarría, comissària de l’exposició, "el 2023 va ser l'any més mortífer per als periodistes, especialment en conflictes com el d’Israel i Hamàs". De fet, només en aquest conflicte ja són 89 palestins, dos israelians i tres libanesos morts en aquest darrer any.
Incidint en el públic
Per celebrar el 20è aniversari, els visitants de l’exposició a Barcelona tindran l'oportunitat de participar en una rifa especial. El premi serà una caixa amb dotze fotografies de grans noms del fotoperiodisme espanyol, guanyadors d’un World Press Photo en els darrers vint anys. El total dels beneficis es destinaran a la Beca Joana Biarnés per a Joves Fotoperiodistes, una iniciativa de Photographic Social Vision que té com a objectiu impulsar les noves generacions en el món del fotoperiodisme.
L'àrea d'acció social i educació visual de la Fundació Photographic també ha mantingut el programa de visites guiades presencials per a públic general, i per a centres educatius. Aquesta és una manera “d’incidir en els joves per transformar i veure que hi ha una altra manera, un altre llenguatge” expliquen. De fet, estan treballant amb la UB en una investigació per saber el nivell d’educació visual dels joves per poder repercutir en ells d’una manera “més directa i assertiva”. Com bé destaca Echevarría, l’exposició és “una petita obertura a moltíssims temes que després, cadascú pot investigar”. Es tracta d’entendre i defensar la fotografia documental com un mitjà per poder entendre el món.
Galeria de les fotografies premiades del World Press Photo 2024






El dolor d'un pare. ADEM ALTAN, AGENCE FRANCE-PRESS
Una persona sosté una bandera ucraïnesa. JULIA KOCHETOVA
Els dos murs. ALEJANDRO CEGARRA, THE NEW YORK TIMES/BLOOMBERG
Cels vermells, aigües verdes. ADRIANA LOUREIRO FERNANDEZ, THE NEW YORK TIMES
Lluitar i no enfonsar-se. EDDIE JIM, THE AGE / SYDNEY MORNING HERALD
Atacs aeris israelians a Gaza. MUSTAFA HASSONA, ANADOLU IMAGES