L'ÚLTIM REFUGI

La resistència del Delta del Llobregat

El desembre de 2019, AENA presenta un pla d'ampliació per l'Aeroport de Barcelona-El Prat Josep Tarradellas. Al costat de la infraestructura hi ha el Delta del Llobregat, un espai natural protegit.

El Delta, un dels ecosistemes més importants de Catalunya, ha patit canvis dràstics en els últims anys. Antigues terres agrícoles i zones humides han estat substituïdes per infraestructures, amb l'aeroport com a peça central. Tot i això, continua sent un refugi per a aus migratòries i clau en el control d’inundacions i la qualitat de l’aigua.

En aquest reportatge fotogràfic, capturo el contrast entre la bellesa d'aquest espai natural i la seva progressiva destrucció. El Delta continua sent l'últim refugi de natura en una zona totalment urbanitzada: l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

La flora i la fauna de l'espai natural s'adapten als canvis, però les condicions cada cop són més adverses. L’excés de nutrients a l’aigua dificulta la nidificació de moltes espècies, mentre que la brutícia acumulada a la ribera del riu deteriora encara més l’equilibri natural.

Aquest recull fotogràfic és una crònica visual d’un moment en què el Delta encara sobreviu, però no vull que aquestes imatges siguin només un record del que ha desaparegut.

Un grup de famílies observant els cavalls en un aiguamoll de Cal Tet, un dels estanys del Delta del Llobregat. Els diumenges, aquest espai es converteix en un punt de trobada per a molta gent de la zona.

Un avió sobrevola el riu Llobregat abans d’aterrar a l’Aeroport de Barcelona-El Prat. Des del 1916, aquesta imatge s'ha repetit una vegada i una altra, convertint-se en escena quotidiana per als veïns del Prat de Llobregat.

Retrat de Sergi Bosh, tècnic de manteniment i conservació del Consorci del Delta del Llobregat. És una de les tres persones que s’encarreguen de treballar sobre el terreny per protegir l’entorn natural.

Un grup de flamencs reposa a les aigües del riu Llobregat. Enguany s’ha superat el record històric d’albiraments d’aquestes aus, amb 160 espècies en un dia. La seva presència atreu moltes visites a la zona.

Un home amb binocles al costat d’un aiguamoll. Sembla que contempli l’entorn, però en realitat és un spotter, un aficionat de l'observació d'avions.

Retrat d’una cabra a la ribera del riu Llobregat. Aquests animals són dels habitants més destacats de l’espai natural i és molt habituals trobar-se-les. Cada vegada tenen menys espai per viure.

Retrat de Xavier Oliva, agricultor del Parc Agrari del Baix Llobregat. La intervenció humana a la zona fa perillar la subsistència dels seus terrenys i amenaça la producció de la reconeguda carxofa del Prat.

Un grup de gent observa l’aterratge d’un Airbus A380, l’avió comercial més gran del món. El mirador d’avions atreu milers de persones a la zona, especialment perquè s’ha fet viral a les xarxes socials.

Ampolles de plàstic degradant-se i una cadira de fusta a la ribera del Llobregat. La falta de recursos retarda la retirada de residus, afecta la vegetació i redueix la possibilitat que els animals hi nidifiquin.

Cal Nani, masia del Prat de Llobregat inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, davant de l’aeroport. És l’últim edifici amb segles d’antiguitat que perdura en aquesta zona.

L'ombra d’una aeronau que sobrevola un aiguamoll. Els avions ja estan integrats i són una part més de l’entorn natural del delta.