Invisibles i perilloses: el repte de les malalties de transmissió sexual del segle XXI

Més enllà del plaer s'amaguen els riscos i les conseqüències del sexe irresponsable

"Vaig follar amb un tio sense condó i em va passar un herpes genital"
Maria, una noia que porta 4 anys amb un herpes genital (nom fictici per a preservar l'anonimat de la persona)

El perill de no saber dir "no"

La Maria, nom fictici per preservar la privacitat de la persona, té 20 anys i ara en fa un que té un herpes genital. No sap si el va agafar tenint sexe oral o amb coit, perquè de les dues maneres és transmissible, en tot cas va ser amb un noi i sense fer servir protecció. No l’afecta en res en el seu quotidià, però a vegades a la Maria li agradaria haver actuat bé des de l’inici i no tenir aquesta malaltia. 

En aquest reportatge, hem realitzat una conversa de Whatsapp en què explica el seu cas a una amiga seva:

Creació pròpia arran d’una entrevista amb la Maria, nom fictici per a preservar l'anonimat de la persona

El panorama actual

Segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), actualment, existeixen més de 30 virus i paràsits diversos que es transmeten per contacte sexual, ja sigui genital, anal o bucal. Algunes de les malalties de transmissió sexual, també anomenades ETS, es poden passar igualment de mare a fill durant l'embaràs, el part i la lactància.
De totes les ETS que es tenen constància avui dia, n’hi ha vuit que són les més comunes, de les quals quatre són curables i d’altres quatre incurables. 

Un problema més comú entre els homes

Dr. Álvaro Vives Suñé, andròleg especialista en malalties de transmissió sexual i sexualitat

Dr. Álvaro Vives Suñé, andròleg especialista en malalties de transmissió sexual i sexualitat

El Doctor Álvaro Vives Suñé, andròleg especialista en malalties de transmissió sexual i sexualitat de la Fundació Puigvert explica al Diari de Barcelona quines són les ETS més freqüents en homes:

Però... Què són exactament les ETS?

Què són les ETS?

Són un grup de malalties sexualment transmissibles causades per diversos microorganismes que inclouen bacteris, virus i paràsits, els principals anomenats en la imatge interactiva precedent. 

Com es transmeten?

El contagi és per contacte directe sexual, sigui genital, anal o bucal, majoritàriament sense protecció. Els petons no es consideren factor de risc per a adquirir una ETS però sí les relacions sexuals orals. “El sexe anal és una de les pràctiques de més risc per agafar una ETS, juntament amb el sexe oral”, especifica el Doctor Álvaro Vives Suñé.

Com es manifesten?

La majoria de les malalties de transmissió sexuals són asimptomàtiques, és a dir que no es manifesten sota cap forma física. És un dels factors més preocupants de les ETS.

orange and white flower petals

Photo by CDC on Unsplash

Photo by CDC on Unsplash

yellow banana fruit on white table

Photo by Deon Black on Unsplash

Photo by Deon Black on Unsplash

Com es manifesta...

La clamídia

En el cas de la clamídia, els símptomes poden incloure dolor o cremor en orinar, secreció anormal del penis o la vagina, dolor abdominal en les dones i dolor testicular en els homes.  S’ha de tenir en compte que si no es tracta, la clamídia, pot provocar complicacions greus com la malaltia inflamatòria pelviana en dones i epididimitis en homes.

La gonorrea

La gonorrea presenta símptomes similars a la clamídia, però també pot causar flux vaginal o uretral anormal, dolor en l’àrea pelviana, i en alguns casos, inflamació en els testicles. També pot derivar a la malaltia pelviana inflamatòria crònica i la infertilitat.

El Doctor Eduard García Cruz, uròleg i expert en la sexualitat explica com es manifesta la gonorrea i la clamídia en els homes.

La sífilis

La sífilis, en canvi, es manifesta en diferents etapes, i els símptomes varien segons el grau d’afectació. En la primera etapa, es pot formar una úlcera indolora en el lloc de la infecció inicial, normalment els genitals, l’anus o la boca. En la segona etapa poden aparèixer erupcions cutànies, lesions en els palmells de les mans o les plantes dels peus, febre, fatiga i dolor muscular. En l’etapa tardana, la sífilis pot no presentar símptomes notables durant anys, però danyar òrgans interns i provocar complicacions greus.

L'herpes genital

L’herpes genital, causat pel virus de l’herpes simple de tipus 2, es caracteritza per l’aparició de butllofes o úlceres doloroses en els genitals, l’anus o les àrees circumdants. Quan es contrau per primera vegada, la persona pot experimentar símptomes similars als de la grip, com ara la febre, malestar general.

L'herpes labial

L’herpes labial, causat pel virus de l’herpes simple de tipus 1, comença amb una sensació de formigueig, picor i cremor en l’àrea on apareixerà la lesió. Després es formen petites butllofes amb líquid als llavis, la comissura dels llavis o al voltant de la boca. És important tenir en compte que l'herpes labial és altament contagiós.

“Un milió de persones al dia s’infecta de malalties de transmissió sexual i una de cada 25 persones en pateix una”
Dr. Eduard García Cruz, uròleg expert en sexualitat

La magnitud del problema

Dr. Eduard García Cruz, uròleg i expert en sexualitat

Dr. Eduard García Cruz, uròleg i expert en sexualitat

La majoria de casos són assimptomàtics

García Cruz indica que cada dia més d'un milió de persones agafen una malaltia de transmissió sexual i la majoria dels casos són asimptomàtics. 

Segons el que explica, la infecció del virus del papil·loma humà causa càncer de coll uterí, entre molts altres. De la mateixa manera, algunes ETS com ara la gonorrea i la clamidiosi, són causes rellevants de malaltia inflamatòria pelviana i infecunditat femenina.

Dr. Álvaro Vives Suñé, andròleg especialista en malalties de transmissió sexual i sexualitat

Dr. Álvaro Vives Suñé, andròleg especialista en malalties de transmissió sexual i sexualitat

Un increment exponencial diari

A més, Suñé comenta que les malalties de transmissió sexual van en augment des de fa més de 20 anys, i cada dia es nota aquest increment. Sobretot són molt més presents en homes que en dones, encara que a llarg termini poden tenir conseqüències molt més greus en les dones que en els homes. 

Dra. Emma Ribas, psicòloga i sexòloga

Dra. Emma Ribas, psicòloga i sexòloga

El perill de lligar on-line i les parelles múltiples

Emma Ribas, comenta que la xifra de persones contagiades d’ETS han augmentat exponencialment.

Això es deu a la no utilització de mesures de prevenció com és el preservatiu i la relació amb nombroses parelles sexuals. Tal com ha explicat el doctor Suñé, ella remarca que el boom de les aplicacions socials per a conèixer a gent d’arreu del món és un altre dels motius d’aquestes xifres tan elevades.

Un 25% de probabilitats de contraure una ETS

Dr. Eduard García Cruz, uròleg i expert en sexualitat

Dr. Eduard García Cruz, uròleg i expert en sexualitat

El doctor Eduard García Cruz informa que hi ha actualment 40 milions d'americans infectats pel virus del papil·loma humà tant homes com dones. Les dades són similars a Europa.

Prevenir i diagnosticar les ETS

Combatre els dubtes i la desinformació

Dr. Álvaro Vives Suñé, andròleg especialista en malalties de transmissió sexual i sexualitat

Dr. Álvaro Vives Suñé, andròleg especialista en malalties de transmissió sexual i sexualitat

"S'els ha de donar solucions als adolescents per prevenir i evitar les ETS".

Dr. Eduard García Cruz, uròleg i expert en sexualitat

Dr. Eduard García Cruz, uròleg i expert en sexualitat

Quin risc assumeixo jo i quin risc l'altra persona?

"El preservatiu protegiex però no al 100%, l'agència personal és molt important. S'ha de saber ser suficientment adult per entendre les conseqüències de tenir relacions sexuals".

Els mètodes anticonceptius

Quan se’n fa un ús correcte i sistemàtic, el preservatiu és el mètode de protecció més eficaç contra les ETS, incloent-hi l’VIH. Tot i això, no ofereixen protecció per a aquelles ETS que provoquen úlceres extragenitals, com ara la sífilis o l’herpes genital. De totes maneres, es recomana utilitzar preservatiu en totes les activitats sexuals, siguin vaginals o orals, segons el que explica el doctor Arkaitz Imaz, coordinador de la Unitat de VIH i Infeccions de Transmissió Sexual de l'Hospital de Bellvitge.

“Un terç de les persones que arriba a consulta amb infeccions pel virus del VIH ja té el sistema immunològic deteriorat i no s’hi pot fer res”
Dr Arkaitz Imaz,coordinador de la Unitat de VIH i Infeccions de Transmissió Sexual

Les vacunes

També existeixen vacunes segures i molt eficaces per a dues ETS víriques: la infecció pel virus del papil·loma humà i l’hepatitis B. L’OMS informa que a finals del 2020 la vacuna contra el VPH s’havia aplicat en els programes de vacunació sistemàtica en 111 països.

Diagnosticar les ETS

La majoria de les ETS són asimptomàtiques, i quan hi ha símptomes, poden ser inespecífics. Principalment, els anàlisis per identificar les malalties de transmissió sexual es fan mitjançant mostres anatòmiques, de sang o d’orina. Tot i així, als països d’alts ingressos es fan de forma generalitzada proves diagnòstiques precises per a detectar les ETS a través de tecnologia molecular, que són específicament útils per detectar les infeccions asimptomàtiques. Aquestes proves són cares i poc accessibles, fins i tot en països desenvolupats.

“Tenir una ETS és una responsabilitat i culpa que portes a sobre i que has d’aprendre a gestionar”
Eva, noia de 20 anys amb Virus del Papil·loma Humà (VPH)

El tractament de les ETS

Una cicatriu per sempre, però qui n'és el responsable?

L’Eva, nom fictici per a preservar l’anonimat, és una noia de 20 anys que va agafar el papil·loma humà fa un any i mig. Va mantenir relacions sexuals amb un noi sense protecció i, sense saber-ho cap dels dos, el noi tenia una ETS. 

En aquest reportatge hem recreat el seu cas, que ens ha explicat volent mantenir l’anonimat, a través d’una carta en la qual explica a la seva última parella sexual el que li ha passat:

"Les dones desenvolupen el VPH mentre que els homes el transmeten"
Dr. Eduard García Cruz, uròleg expert en sexualitat

Una falta de coneixement

La informació, l’educació i l’assessorament són claus per poder reduir la transmissió i propagació de malalties de transmissió sexual. 

Les mancances de coneixement de la població així com la falta de formació del personal de salut dificulta aconseguir canvis importants en els comportaments sexuals de les persones i l’evolució d’aquestes malalties, i, en conseqüència el seu tractament.

“Negar la falta d’educació sexual actualment és un error molt gran”. El Dr. Suñé insisteix en el fet que és important educar sobre tots els aspectes de l’educació sexual, no només la prevenció ensenyant a fer ús d’un preservatiu, per exemple.

En canvi, el doctor Eduard Garcia Cruz creu que l’educació sexual comença a casa:

D’altra banda, el doctor Arkaitz Imaz, coordinador de la Unitat de VIH i Infeccions de Transmissió Sexual, també argumenta la necessitat d’estar informats sobre l’educació que cadascú de nosaltres rebem:

La psicologia com a recurs per viure amb una malaltia de transmissió sexual

La psicologia i sexologia ajuden molt a millorar la qualitat de vida de les persones amb malalties de transmissió sexual, sobretot per aprendre a gestionar-les i a viure amb elles. Per exemple, la Dra. Emma Ribas, psicòloga i sexòloga i autora del llibre “Mindfulsex”, indica que pot reduir l’estrès que sent un en tenir brots d’herpes genitals. És un motor per aprendre a deixar de tenir pors, com ara no voler tenir més relacions sexuals per temor a transmetre-la.

Una persona contagiada d’una ETS pot tenir sexe? Ribas explica què cal fer davant d’aquesta situació:

Segons Ribas, quan a una persona li diagnostiquen una ETS és un impacte que d’alguna manera s’ha de pair. Alhora, també hi ha un procés de dol, ja que, la persona se sent culpable i bruta. Per aquest motiu, recomana demanar ajuda a un professional per a fer una millor gestió de la situació.

La doctora posa èmfasi en com se senten les persones contagiades: és tot un procés, des de la ira passant per la culpabilitat fins a arribar a l’acceptació.

Infecció d'orina o ETS?

L’Èric, nom fictici per preservar l’anonimat de la persona, va agafar un herpes genital, virus d’herpes simple de tipus 2, fa tres anys en mantenir relacions sexuals sense condó.

Escolta la seva història:

“Una persona amb ETS té un rebuig cap al seu propi cos. Afecta la seva imatge i a la seva autoestima a l’hora de tenir relacions sexuals”
Dr. Eduard García Cruz, uròleg expert en sexualitat