L'estiu en què Malgrat va cuidar un niu de tortuga careta
Acompanya els voluntaris, la Brigada Jove i les científiques seguint tot el procés des de la posta fins al naixement

“Perdoneu, sou membres d'una secta o esteu fent un ritual satànic?”, pregunta un turista absort pel panorama que observa al voltant del niu. L'escena convida a tenir aquest pensament. Com si el tancat amagués un altar amb una figura divina digna de veneració, una quarantena de persones l'envolten formant un cercle, estirades a la sorra de la platja amb sacs de dormir o al ras.
“No, això és una 'rave'!”, respon amb ironia un dels voluntaris que ha passat la nit acampant, amb l'esperança de veure néixer un exemplar de tortuga careta, l'espècie de quelonis més abundant a la costa catalana. És dimecres, 23 d'agost de 2023, i ja fa un dia des que les cries han començat a néixer. Tot i que l'expectació és gran, les ganes s'esvaeixen amb els primers raigs de sol.
“Anit en van néixer una vintena i avui res”, lamenta una altra voluntària. Cares llargues, ulls vermells i ullerosos i son, molta son. És un esdeveniment excepcional. Des del 2011 que no s'havia produït la posta d’una tortuga marina a les platges de Malgrat de Mar (Maresme). El naixement és, però, una de les últimes etapes d'un procés que ha durat dos mesos. Amb l'estreta col·laboració de l'Ajuntament de Malgrat, el Diari de Barcelona ha estat testimoni de l'evolució cronològica d'aquest niu.
26 DE JUNY DE 2023
Dia 1: la posta

El David Jiménez i la Maria Altarriba s'allotgen en un dels càmpings que hi ha a la malgratenca platja de la Conca. El dilluns 26 de juny de 2023 és el seu darrer dia de vacances. Abans de tornar a Piera (Anoia), el matrimoni i les seves dues filles, decideixen veure la sortida del sol a primera línia del mar. En arribar a la platja, cap a les sis del matí, albiren a la distància una closca que els crida l'atenció. “Moguts per la curiositat, vam apropar-nos i vam veure que era una tortuga que estava cobrint el seu niu”, relata Jiménez.
Es tracta d'un exemplar de tortuga careta (Caretta caretta) que acaba de pondre 131 ous a Malgrat. És el primer cop que es detecta una femella fresant in situ al litoral malgratenc i el segon niu en la història del municipi, segons els registres del projecte per la conservació de les tortugues marines Caretta a la Vista! El primer niu, l'estiu de 2011, no va descobrir-se fins al mateix dia del naixement de les cries, quan un conductor va trobar-ne un grapat desorientat travessant la carretera adjacent a la platja. El 2020, es va produir un altre intent de posta sense èxit.
Tot i no conèixer el procediment en cas de topar-se amb una tortuga nidificant, el David i la Maria van actuar correctament trucant al 112: “Vam seguir la intuïció, mantenint una distància amb l'animal i molestant-lo el mínim possible”.
La tortuga careta també es coneix popularment amb el nom de babaua, pel seu comportament afable i passiu en contacte amb les persones. “Aquesta característica, però, la fa molt vulnerable a l'activitat humana”, apunta Irene Alvarez de Quevedo, membre del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic. “Encara que depèn de cada exemplar, la majoria de les tortugues babaues s'espanten amb facilitat. Per tant, si en veiem alguna: mai l'hem de manipular, s’ha d’evitar enlluernar-la, es poden fer fotos sense el flaix i cal mantenir una distància i no fer soroll”.
La primera tasca del Centre Tecnològic BETA, que investiga i fa un seguiment del medi marí català, va ser comprovar que efectivament es tractés d'un niu de tortuga. Gràcies a la marca de les aletes a la sorra, van poder identificar el seu rastre de sortida i tornada a l’aigua i van poder conèixer la localització de la posta. Un cop descoberta, l’Ajuntament va construir un tancat de fusta al voltant del niu i el va cobrir amb una xarxa per garantir la màxima seguretat dels ous.
Rastre d'entrada fet per la tortuga a la sorra mentre buscava un lloc per fresar. CRAM.
Rastre d'entrada fet per la tortuga a la sorra mentre buscava un lloc per fresar. CRAM.
Hi van trobar 131 ous, tots sans amb l'excepció d'un que s'havia trencat durant la posta. “A la platja només es van deixar 90 ous, perquè a les postes tan grans, com la de Malgrat, ja s'ha demostrat científicament que baixa l'èxit d'eclosió d'aquell niu”, assegura de Quevedo.
Dels 40 ous destinats a la incubadora, la Fundació per la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) se'n va emportar tres desenes i una desena el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC). Segons l'oceanògrafa del CRAM Silvia Giralt, el motiu principal de la incubació artificial és assegurar la supervivència d'una part de la posta en cas d'un incident: “Si hi ha una inundació, una patologia o un problema de contaminació a la platja i els ous deixen de poder incubar-se naturalment, almenys tindrem aquesta part que podrà tirar endavant”.
L'interior del niu de Malgrat va ser revisat poques hores després de la posta per verificar el nombre d'ous. CRAM.
L'interior del niu de Malgrat va ser revisat poques hores després de la posta per verificar el nombre d'ous. CRAM.
Superats els dos mesos d'incubació, 27 dels 40 ous van resultar viables. En total, 15 tortugues van ser alliberades al mar uns dies després de néixer, mentre que les 12 restants passen el seu primer any de vida al CRAM, dins del marc del projecte 'Head-Starting'. A través d'aquest programa, les tortugues es crien en captivitat temporalment fins que assoleixen el pes i la mida òptims per poder-los col·locar un localitzador a cada exemplar. “L'objectiu de la iniciativa és promoure la supervivència de l'espècie i contribuir a l'estudi d'aquests esdeveniments cada vegada més freqüents i sorprenents a la costa catalana”, posa en relleu Giralt.
Silvia Giralt explica amb quines amenaces es troben les tortugues un cop neixen i parla sobre el programa 'Head-Starting'.
DEL 27 DE JUNY AL 3 D'AGOST DE 2023
Dies 2 a 39: el paper de la Brigada Jove

Des de fa sis anys l'Ajuntament de Malgrat de Mar impulsa la Brigada Jove, un projecte per proporcionar una primera experiència laboral al jovent del municipi. Enguany, sis joves d'entre 16 i 19 anys s'han beneficiat d'aquesta iniciativa. La intenció inicial era controlar l'aforament a les platges, informar els usuaris de la normativa local i tenir cura dels espais verds del municipi. La posta de la tortuga, però, els va capgirar els plans inicials i durant tot l'estiu van centrar els seus esforços a fer el seguiment del niu.
“Gairebé cada dia de juliol i dels primers d'agost ens apropàvem al tancat per verificar que tot estigués al seu lloc i per prendre la temperatura dels ous”, destaca Miguel Vergel, coordinador de la brigada.
Izan López, informador ambiental de la brigada i aficionat a la biologia marina, detalla que prendre la temperatura era una tasca essencial, ja que determina el sexe de les cries: “Per sobre dels 29 graus, la probabilitat de ser femella augmenta. També havíem de vetllar que no baixés excessivament perquè una temperatura inferior a 23 graus podria ser letal”.
Les anècdotes dels integrants de la Brigada Jove 2023. Imatges pròpies i fragments de vídeos extrets de l'ACN.
En Miguel, l'Izan, el Pol, el Joel i el Sergi i l'Àlex, que no van poder participar durant les gravacions, coincideixen que aquesta experiència els ha servit per convertir-se en uns “especialistes” del món dels quelonis: “Vam començar sense la més remota idea i hem acabat l'estiu sabent-nos tots els noms d'espècies de tortugues!”.
DEL 4 D'AGOST AL 21 D'AGOST DE 2023
Dies 40 a 57: els voluntaris entren en joc

El dia del naixement s'apropa i és essencial reforçar la presència de personal autoritzat al niu. A la Brigada Jove se li sumen un centenar de persones que es van oferir voluntàries per vigilar el tancat des del 4 d'agost i fins al naixement de les tortugues. Els torns, de tres hores de durada, es realitzaven les 24 hores del dia, fins i tot durant la nit i la matinada. La tasca dels voluntaris consistia a vetllar perquè tot estigués bé, evitar que ningú s'hi apropés i informar els interessats de la zona.
La majoria dels participants eren de Malgrat i dels pobles del voltant, però també s'hi trobaven amants dels animals que, engrescats pel projecte i amb l'esperança de presenciar el naixement, venien de municipis més llunyans. Per fer més amens els temps d'espera, els voluntaris disposaven de cartes per passar l'estona i el consistori malgratenc va proposar començar un diari en què recollir les experiències dels torns de voluntariat, així com un bloc de dibuixos per a la mainada.
L'ajuntament va habilitar un formulari a la seva pàgina web per a la inscripció al voluntariat. A partir d'aquí, es van establir els torns, sent les hores més crítiques les compreses entre la nit i la matinada. Durant aquest període, la majoria dels torns quedaven buits, deixant el niu desemparat. “No era la freda brisa nocturna ni l'avorriment, sinó el fet de quedar-se sol enmig de la foscor entre les 3:00 i les 6:00 h de la matinada”, comenta la Itziar, una voluntària que va fer guàrdia en aquest horari.
A l’altra cara de la moneda, l'Ismael i la Gemma, una parella de voluntaris, no van fallar cap dia de custòdia des del 4 fins al 20 d'agost, cobrint el torn de 0:00 h a 3:00 h. “Per a nosaltres, la recompensa no és veure sortir les tortugues, sinó haver tingut cura del niu”.
El dia a dia dels voluntaris i les voluntàries
Roc Massana
Dels torns que vas fer, amb quina anècdota o moment curiós et quedes?
Fina Masnou
Quina formació vau rebre?
Mònica Oliveras
Quina era la pregunta que més us repetien les persones que s'aprovaven al tancat demanant informació?
Luciano Vega
Què milloraries de cara a futurs esdeveniments com aquest?
DEL 22 D'AGOST AL 25 D'AGOST DE 2023
Dies 58 a 61: el naixement

Les primeres tortugues van néixer la nit del 22 d'agost, i les últimes, la matinada del 25. En total, 64 tortugues van veure la llum a Malgrat. Dels 90 ous que havien quedat, 53 exemplars van emergir de manera natural, 10 van sortir a la superfície amb l'ajuda de les científiques del CRAM i del Centre BETA i una va morir. Quan les científiques van obrir el niu, es van trobar les 64 cloves corresponents a les tortugues nascudes i 26 ous que no van fer eclosió. El CRAM es va endur quatre d'aquests ous per posar-los a la incubadora, i es van donar per finalitzats els torns de custòdia que havien estat realitzant més d'un centenar de voluntaris des del dia 4 d'agost.
A la imatge, unes cries acabades de néixer donen els seus primers passos.
Dimarts 22 d’agost: neixen les primeres tortugues
Un maremàgnum de voluntaris i tècnics envolten el tancat, impacients, perquè el naixement és a tocar i ningú vol perdre's l'estampa de la primera cria emergint de la sorra.
Cap a la 1:20 h de la matinada neix la primera tortuga, però ningú la detecta. Tampoc la càmera de fototrampeig. Passa desapercebuda entre tots els qui custodien el niu. Deu minuts després, a les 1:30 h, la Lucía, una jove que estava de festa amb els seus amics a uns 100 metres del niu, s'apropa amb una tortuga a les seves mans: “Se os ha escapao'”, deixa anar. “Estàvem estirats a terra i, de sobte, un dels meus amics s'espanta perquè alguna cosa li feia pessigolles al peu. Quan hem encès la llanterna del mòbil hem vist que es tractava d'una tortugueta”, explica la Lucía, igual de sorpresa que els voluntaris i les tècniques.
La tortuga escapista, com la van batejar popularment els voluntaris, acaba de donar el tret de sortida a tres nits de naixements intermitents.
A les 4:20 h de la mateixa nit, neix la segona. Pocs minuts després, en neixen 18 de cop.
A la imatge, diversos exemplars emergeixen de la sorra.
Pesatge
El primer naixement també significa la posada en marxa d'una sèrie de protocols per garantir el màxim benestar de les tortugues. S'han de mesurar, pesar i classificar segons si són aptes per ser alliberades o no.
El pesatge ajuda a decidir a les tècniques si l'exemplar està capacitat per poder viure en llibertat o haurà de ser traslladat a la incubadora durant un temps per acabar de desenvolupar-se.
Les tortugues careta del niu de Malgrat pesen entre 12 i 15 grams. La mitjana de pes se situa al voltant dels 14 grams.
Mesurament
Les cries es mesuren aplicant el mateix criteri de l'apartat anterior. Pel que fa a les mides, al moment de néixer, les cries feien uns 40 mil·límetres de llargària i uns 30 d'amplada. Segons les tècniques, tots els exemplars tenien comportaments “dinàmics, enèrgics, actius i en bon estat”.
Emmagatzematge
Les tortugues s'emmagatzemen de manera progressiva en una caixa de porexpan en un entorn humit fins que es completa l'anàlisi de cadascun dels exemplars.
Alliberament
Per acabar, es procedeix a la seva alliberació col·lectiva. Aquelles cries que les tècniques consideren que encara no estan prou preparades per iniciar el seu viatge cap al mar, se separen del grup. El CRAM es fa càrrec d'aquestes tortugues fins que es desenvolupin completament i arribin a ser autònomes.
Silvia Giralt valora les condicions en què van néixer les cries al niu de Malgrat.
Al capvespre del dimarts 22, van néixer vuit cries i, durant la matinada del dimecres 23 d’agost, van sortir-ne deu més.
Dijous 24 d'agost: Mbappé i la rebel·lió
Si hi ha un moment que l'Izan, membre de la Brigada Jove, mai oblidarà, és quan va haver d'alliberar una tortuga, sol i sense supervisió de les tècniques.
L'Izan explica per què els voluntaris es van rebel·lar.
Entre el dijous i el divendres al matí van néixer els exemplars restants.
La temperatura del niu va permetre a les científiques conèixer que les eclosions van començar el 16 d'agost. Tenint en compte que les tortugues no van sortir fins al dia 21, les cries havien sumat uns deu dies sota terra. És per això que les científiques van considerar necessari obrir el niu i ajudar a sortir els exemplars que quedaven a l'interior.
Aquesta tasca va començar a les 7 h del divendres. Utilitzant un nivell com a guia, les científiques van retirar amb cura la sorra que cobria el niu. Quan es va detectar una tortuga, se li va permetre sortir per si mateixa. Després, es va registrar la profunditat a la qual es trobava l'animal. Aquest mateix procés es va repetir amb els ous que es van trobar, tant els que havien desclòs com els que no. Totes aquestes informacions es van sumar a les dades recollides durant aquests dies sobre les característiques de les tortugues, i seran útils per a la recerca científica i l'anàlisi.
Les tècniques exhumen el niu.
Les tècniques exhumen el niu.
Ous desclosos en detall.
Ous desclosos en detall.
Una cria de tortuga careta emergeix de la sorra sota l’atenta mirada de tècnics i curiosos.
Una cria de tortuga careta emergeix de la sorra sota l’atenta mirada de tècnics i curiosos.
Una de les tècniques observa en detall un ou que encara no ha desclòs.
Una de les tècniques observa en detall un ou que encara no ha desclòs.
Les científiques alliberen les últimes tortugues que han estat trobades durant l'exhumació del niu.
Les científiques alliberen les últimes tortugues que han estat trobades durant l'exhumació del niu.
ANÀLISI DE DADES
Quin és el futur de la tortuga careta?

L'escalfament global
El canvi climàtic està provocant la migració de les tortugues cap al mar Mediterrani. Segons l'informe TSM elaborat per la Fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), la temperatura mitjana d’aquest mar ha experimentat un augment d'1,4˚C entre els anys 1982 i 2022. Aquest increment de les temperatures ha generat un desplaçament de les tortugues que tradicionalment habitaven en mars de clima més càlid cap a la conca mediterrània.
Registre dels moviments migratoris de la tortuga careta des de 1990 fins a l’actualitat
Seguiment dels albiraments de l'espècie Caretta caretta amb microxip (1990 - 2022). Dades extretes de la base de dades OBIS-SEAMAP, gestionada per la Universitat de Duke. Laura Claver.
Una nova tendència
La tortuga careta acostuma a viure a les aigües calentes de les plataformes continentals, badies, llacunes i estuaris, i fins i tot dins dels ports.
El Mediterrani Occidental ha estat històricament habitat per juvenils i subadults que sols s'hi alimentaven, però no es reproduïen. Malgrat això, des de 2010, s'ha observat una colonització activa de l'espècie per adults que venen a reproduir-se. La nidificació ha augmentat exponencialment en els últims anys, i actualment és habitual trobar nius o intents de nidificació gairebé cada estiu. La població mediterrània és d'unes 2.000 femelles reproductores.
Un cop d’ull en profunditat a l'augment d'albiraments i nidificacions al Mediterrani occidental
El mapa mostra els nius localitzats a les platges mediterrànies espanyoles, franceses i italianes actualitzats fins a setembre de 2023. Elaboració pròpia a partir de les dades aportades pel projecte Caretta a la Vista! de la Universitat de Vic. Tractament de dades: Aketza Martín. Elaboració de la infografia: Tomás Hinojosa.
El mapa mostra els nius localitzats a les platges mediterrànies espanyoles, franceses i italianes actualitzats fins a setembre de 2023. Elaboració pròpia a partir de les dades aportades pel projecte Caretta a la Vista! de la Universitat de Vic. Tractament de dades: Aketza Martín. Elaboració de la infografia: Tomás Hinojosa.
Des de la primera tortuga careta registrada a Espanya, l'albirament d'una cria morta el 1870 al Mar Menor de Múrcia, fins a l'actualitat s'han produït 79 postes. El Delta de l'Ebre és la principal zona de nidació, seguit del Mar Menor.
El 70% de la nidificació observada a les costes mediterrànies d'Espanya s'ha produït en els últims anys, segons indica Caretta a la Vista! El 2020 es van registrar 12 postes, marcant un rècord històric, superat amb les 29 d'enguany. De fet, el 2023 es va sobrepassar el llindar de més nidificacions satisfactòries que albiraments, tal com es veu al següent gràfic.
La tortuga careta és l'única espècie que nidifica al Mediterrani i prové tant de l'oceà Atlàntic com de les mateixes aigües mediterrànies.
L'any 2022 es van reportar per primera vegada nius de tortuga careta a les platges del sud de França.
Itàlia va assolir unes xifres rècord de nidificacions l'estiu de 2023, amb més de 400 postes.
Com queda el mapa mundial?
Al món hi ha set espècies de quelonis repartides pels oceans Pacífic, Oceànic, Índic i la Mediterrània.
En les últimes dècades, s'han registrat canvis significatius en les poblacions de tortugues. Un estudi publicat a la revista acadèmica PLOS One revela un notable augment del nombre d'exemplars de tortugues marines després de rebre protecció sota la Llei d'Espècies en Perill (ESA) als Estats Units. Un grup d'investigadors va examinar 31 poblacions marines al país nord-americà i va descobrir que el 75% de les tortugues van experimentar una recuperació després de rebre la protecció legal.
A més, un altre estudi, encapçalat pel biòleg grec Antonios Mazaris, reafirma l'evidència que les poblacions de les set espècies de tortugues marines del món estan creixent gràcies als esforços de conservació portats a terme durant els últims anys.
Registre mundial de les set espècies de tortuga als mars i oceans
El nom científic Caretta caretta es refereix a la tortuga careta o babaua; Chelonia mydas és la tortuga verda; la Dermochelys coriacea equival a la tortuga llaüt; la Lepidochelys olivacea és la tortuga olivàcia; la Eretmochelys imbricata vol dir la tortuga carei; la Natator depressus vol dir la tortuga plana d'Austràlia i la Lepidochelys kempii fa referència a la tortuga bastarda.
Distribució mundial de les diferents espècies de tortugues de 1990 a 2022. Dades extretes de la base de dades OBIS-SEAMAP, gestionada per la Universitat de Duke. Laura Claver.
2023, l’any de la tortuga careta a Catalunya
El litoral català ha experimentat un creixement exponencial en la nidificació d'aquesta espècie de tortuga marina. Fa deu anys, assolir la xifra de 10 nius a les platges de Catalunya era impensable, la qual cosa indica que el 2023 és un any excepcional. Els pròxims estius seran clau per revelar si aquest fenomen es mantindrà com una tendència.
Segons un article publicat a l'organització per la protecció marina Ocean Care, entre 2010 i 2022 tan sols van documentar-se 38 nius a Espanya. L'estiu de 2023, en poc més de tres mesos, van registrar-se a la costa espanyola 29 nius en localitzacions on les tortugues marines mai havien fet una posta i a prop de l'activitat humana. Catalunya encapçala la llista amb 10 nius, seguida de València amb nou, cinc a les Illes Balears, tres a Andalusia i dos a Múrcia.
La biòloga marina Irene Alvarez de Quevedo explica la importància de fer un seguiment de les nidificacions de tortuga careta a Catalunya i parla sobre la creació d'un futur pla per a la conservació de les tortugues marines.
Aquesta xifra suposa un augment significatiu respecte a l’any anterior, quan només es van comptabilitzar cinc nius a les platges catalanes. A més, ha estat la primera vegada que se n’han detectat a les tres províncies costaneres de Catalunya.
Llegenda: Zona d'alta densitat de nidació (+5 nius); Zona de densitat mitjana de nidació (+2 nius); Zona de densitat baixa de nidació (1 niu).
Un clam a la responsabilitat ciutadana!
Més d’una cinquantena de curiosos, la majoria turistes, envolten el niu intentant observar la cria de tortuga que emergeix de la sorra a la part inferior de la fotografia. Els nounats són molt vulnerables a l’activitat humana.
Més d’una cinquantena de curiosos, la majoria turistes, envolten el niu intentant observar la cria de tortuga que emergeix de la sorra a la part inferior de la fotografia. Els nounats són molt vulnerables a l’activitat humana.
Els experts en conservació de les tortugues marines destaquen la importància de la formació municipal per a una correcta gestió dels esdeveniments de nidificació, ja que la majoria de les amenaces que afecten aquests animals provenen de l’activitat humana. Segons les dades recollides, el 60% dels nius al Mediterrani espanyol han fracassat a causa de molèsties humanes, com ara el desenvolupament costaner, la contaminació o el turisme. Per això, reclamen una millora en la detecció i la protecció dels nius, així com una major sensibilització de la ciutadania.
Metodologia d’anàlisi
Aquest article s'ha redactat a partir dels testimonis del niu de Malgrat de Mar, que engloba els voluntaris, la Brigada Jove i les expertes encarregades del seu benestar: l'oceanòloga del CRAM Sílvia Giralt i la doctora en biodiversitat Irene Alvarez de Quevedo.
A partir del cas de Malgrat i les declaracions de les expertes sobre el canvi d’hàbitats de la tortuga careta, la pregunta de recerca plantejada és: quina és la situació actual pel que fa a la nidificació d’aquesta espècie al litoral mediterrani?
Per abordar la pregunta, s'han recopilat les dades dels moviments de 6070 tortugues de diverses espècies. Aquesta informació s'ha representat en un mapa estàtic per facilitar la identificació de les àrees on predomina l'espècie Caretta caretta. Dins d'aquest conjunt de dades, 1670 pertanyen a la referida espècie. Hem extret la geolocalització i l'any de cada observació de cada exemplar i hem il·lustrat la seva distribució en un mapa interactiu.
Mitjançant aquest mapa, hem categoritzat els albiraments per anys, des de 1990 fins al 2022. Això ens permet analitzar la correlació entre la migració cap al mar Mediterrani i l'increment de la temperatura del mar.
Per analitzar la situació a altres països d'Europa, s'han utilitzat les dades i les infografies accessibles públicament al web de Caretta a la Vista!. Així doncs, s'ha creat una il·lustració amb el mapa del mar Mediterrani on s'han localitzat tots els nius registrats a la costa espanyola, francesa i italiana, acompanyant-los d'un text explicatiu.
Pel que fa a Espanya i Catalunya, s'han fet servir les dades públiques de l'històric de Caretta a la Vista! i de diversos articles disponibles al lloc web de la Fundació per la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM). En el primer gràfic, s'ha preferit representar l'evolució de les tortugues que han nidificat o no a Espanya mitjançant un gràfic de línies. Pel segon gràfic, s'ha optat per geolocalitzar els nius a Catalunya i classificar-los segons la concentració de postes al seu voltant.
Crèdits i agraïments
Projecte editorial: Laura Claver i Tomás Hinojosa
Fotografies principals: Tomás Hinojosa
Material fotogràfic i de vídeo cedit: Javier Sánchez, Laura Téllez, Centre Tecnològic Beta UVIC i Fundació per la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM)
Vídeo d'agència: Albert Hernàndez (ACN)
Dades i eines de visualització: Laura Claver, Tomás Hinojosa i Aketza Martín
Disseny i maquetació: Tomás Hinojosa
