L'espai per a la música urbana a Catalunya

L'any 2017, Víctor Redondo es va passar mesos recorrent sales de festes, parlant amb promotors i entitats públiques, i buscant un lloc on poder muntar els seus propis concerts i festes. Ell i el seu grup d’amics volien fugir de les discoteques massives i de la música comercial, que ho ocupa tot. “Volíem crear una alternativa d’oci nocturn i musical. Ara hi ha molta més varietat, però, aleshores, només hi havia llocs amb música comercial. A mi no m’agradava i vaig decidir buscar una solució”, explica Redondo.

Víctor Redondo. Imatge de Maria Cesena.

Víctor Redondo. Imatge de Maria Cesena.

Així va néixer la festa Sudor, un espai pensat per als veïns i amb especial atenció a l’escena urbana

En l’àmbit de la novetat, aquesta és una festa pionera. Han apostat per un enfocament diferent, basat en la capacitat d’anticipar-se a l’èxit dels artistes, convidant-los abans que es converteixin en coneguts: “Disobey els vam portar nosaltres a Barcelona; La Métrika també; el Glory Sixvain… Tenim una fixació pels artistes emergents que, després, aparentment, fan el boom”, explica Redondo.

Aquest esdeveniment s’ha convertit en un aparador immillorable per als i les artistes que comencen a obrir-se pas en la indústria musical urbana. Tot i això, el fundador reconeix que reben moltes propostes d’artistes per formar part de la festa, però que, des de la promotora, també han de vetllar per la sostenibilitat econòmica del projecte.

Per aquest motiu, busquen artistes que, a més de tenir potencial, permetin vendre entrades i garantir la rendibilitat de l’esdeveniment. De fet, la realitat és que el món de la nit està ple de competència: discoteques com Razzmatazz, la Sala Apolo o Pacha, entre altres, són qui marquen els preus de les entrades i qui atrauen els artistes més reconeguts.

A Sudor són conscients del seu lloc davant de la competència, i és per això que les entrades mai passen dels 15 €, un preu en sintonia amb totes les despeses que implica una festa d’aquestes característiques. A banda dels preus, també busquen mantenir la seva reputació i el seu valor, especialment en un context marcat per l’estigma creixent envers el col·lectiu urbà.

“Els artistes que venen no poden tenir delictes d’antecedents sexuals, ni res per l’estil”

Imatge cedida per SUDOR.

Imatge cedida per SUDOR.

Imatge cedida per SUDOR.

Imatge cedida per SUDOR.

Amb aquesta proposta, Sudor s’ha convertit en una festa molt popular per a un nínxol específic: joves locals i que els agradi la música urbana.

Redondo també destaca que mai han tingut baralles greus ni mal ambient, perquè el públic s’ho passa bé i gaudeix sense molestar ningú: “Quan veus el públic, pots pensar que en faran alguna perquè tenen un estereotip físic molt marcat, però són gent molt educada.”

A poc a poc, Sudor ha deixat de ser una festa més per convertir-se en una comunitat. A cada festa hi arriba nou públic que descobreix Sudor a través del seu contingut a les xarxes socials, ja que, com apunta Redondo, “avui en dia has de tenir un impacte, un bon contingut”.

Amb aquest creixement constant, Sudor contribueix a crear una vibrant escena de música urbana a Catalunya, una feina difícil per culpa de la gran competència centralitzada que hi ha a Madrid: “La comunitat d'artistes del món urbà és a Madrid. Tu pots ser un jove de Cardedeu, fas una música que flipes i aquí tens recursos, però, com que tothom és a Madrid, et forcen a marxar allà”, afirma Redondo, que també és conscient que el seu negoci podria créixer més fora de Barcelona.

Així i tot, des de Sudor han decidit quedar-se a Catalunya, perquè confien en “l’escena que s’està muntant”, gràcies a la unió de tota mena d’artistes del món urbà.

Fa poc, el nom de la festa ha avançat i s’ha diferenciat, també, com a agència promotora. Amb Sudor-Agency, Redondo pretén “sortir una mica de l’àmbit de la festa i crear noves línies de treball”. A part de la gestió d’artistes i la creació de més esdeveniments, des de Sudor-Agency tenen el somni de crear un festival que mantingui la seva essència. “Volem crear un festival diferent dels que hi ha a Barcelona, que ja estan molt estables, perquè és la mateixa line-up, és que no canvia res.”

Un dels següents passos que volen donar és el d'aconseguir una sala pròpia per les seves festes