“Si m’hi vull dedicar, hauré d’acabar emigrant”: la dura situació de la cultura a Espanya

La manca de reconeixement social, les dificultats econòmiques i la poca oferta formativa pública fan que els joves vegin molt complicat viure de l’art

"A Espanya no es valora suficient la música” (Joel Campillo, 18 anys); “Les escoles privades s’aprofiten de la nostra vocació perquè saben que no tenim una altra opció que pagar” (Albert Marín, 20 anys); “Has de ser ric per dedicar-te a la cultura” (Oriol Álvarez, 19 anys); “Si no tens contactes és molt difícil ser pintora” (Ayla Madison, 21 anys); “L’oferta de beques públiques és irrisòria” (Ven’nus, 21 anys).

Com ells, més de 690.000 persones han format part en algun moment del sector cultural, un 3’5% del mercat laboral. Només el 66’6% eren assalariats, enfront de la mitjana general del 84’1%, segons els números oficials de l’Anuari de les Estadístiques Culturals 2022 del Ministeri de Cultura i Esports. Molts ho han hagut de deixar. Altres lluiten contra grans dificultats per aconseguir dedicar-s’hi.

El primer gran obstacle al qual s'enfronten els joves que somien en viure de la cultura és la falta de reconeixement social. "L'Estat no valora la cultura", diu l'Albert, que vol ser actor. L'Oriol afegeix que l'arrel del problema es troba en el fet que "els polítics estan centrats en coses que troben més importants". "L'Estat és el primer que no reconeix l'art com ho hauria de fer", subratlla l'Albert. Una situació que deriva en la falta de validació de les professions del sector. "He tingut converses amb gent que no considera igual de vàlid ser actor que metge", explica l'Albert.

Part del problema de la poca validació social té origen en la manca de models a seguir per la gent jove. Segons l’Albert, "els referents dels futurs artistes són de sèries o pel·lícules americanes". Pels seus companys de teatre, Penélope Cruz o Javier Bardem ja no són ídols actuals. El problema de tenir exemples a seguir estatunidencs és que "mai podrem ser com ells perquè no estem al mateix país". Aleshores, s’entra en un cercle viciós on no es valora els actors espanyols actuals i, per tant, tampoc la professió. 

Les dificultats econòmiques fan que molts joves artistes hagin d’abandonar les seves aspiracions. L’Albert va estudiar teatre musical durant quatre anys a una reconeguda escola privada de Barcelona, però ho va haver de deixar "perquè era molt car i notava que no hi havia un lloc on pogués exercir o estudiar de manera pública". "Amb vint anys els meus pares ja no em podien mantenir i vaig haver de posar-me a treballar i a estudiar Pedagogia", explica.

L’Oriol, que vol ser poeta, tampoc ha pogut optar a la formació dels seus somnis. "L’única carrera pública sobre creació literària és a Navarra i després no pots ser profe, així que et deixa sense pla B. Pagar una privada és impensable", lamenta.

En Campi, que vol ser cantant, també es veu perjudicat pel seu poder adquisitiu. Amb el que guanya treballant, paga la producció de les seves cançons. Però no es pot permetre repetir les sessions en què ha de fer la gravació final, ja que això suposaria uns diners dels quals no disposa. "No tinc prou 'caché' per tornar a anar a un productor i que ell es pugui guanyar la vida i jo també", reconeix.

L'Ayla, que estudia Belles Arts i vol dedicar-se a la pintura i la il·lustració, apunta que "a aquest país necessites tenir sempre una altra feina per poder anar tirant". Molts inverteixen tots els diners que tenen en intentar dedicar-s'hi. És el cas d'en Campi, que reconeix preocupat que no sap si tot el que està invertint donarà els seus fruits o ho haurà perdut. En definitiva, segons l'Albert, "a Espanya pràcticament només pot viure de la cultura qui ve d'una família amb una bona situació econòmica".

Pels amants de la literatura, la situació tampoc és fàcil. Hi ha molt poques editorials disposades a apostar pel talent jove i no tothom es pot permetre autopublicar. L’Oriol fa quatre anys que escriu poesia, una passió que va descobrir gràcies a la seva professora de castellà. Ara ja té quatre llibres escrits, però encara no n’ha pogut publicar cap.

“Autopublicar és impensable. Costa molts diners, aconseguiràs publicar 100 llibres i et llegiran 10 persones”, lamenta. A Espanya hi ha més de 3.000 editorials, però el sector està controlat per tres grans grups: Planeta, Santillana i Penguin Random House. Totes comparteixen una cosa: “triguen molt a contestar”. “Cal enviar correus a mil editorials perquè alguna contesti, i ni tan sols així t’assegures res”, apunta l’Oriol.

Per situacions com la de les editorials, són molts els joves que aposten per presentar-se a concursos. Un d’ells és el I Concurs Vila de la Sénia, que atorga com a premi la publicació, publicitat i 1.000 euros en metàl·lic. “És molt important que et donin la publicació perquè t’aconsegueix entrevistes i publicitat”, pensa l’Oriol. 

Querido diario, me he matado.
He tensado mi piel delicada,
he rasgado mi rostro por el costado, 
he puesto mis dedos en las entrañas
y he ejercido fuerza hacia arriba.
Mis órganos me pedían clemencia,
lloraba sangre a mil ríos mi barriga. 
Yo me aguantaba, 
por don de vehemencia. 

He rasgado bruscamente mi cuello, 
como cien arañas o mil ciempiés.
Arañé fuerte mis ojos por dentro,
cayeron de golpe ambos a mis pies.
Bifurqué mis dedos por la nariz,
los saqué, tensé y abajo estiré
haciendo de mi cara cicatriz.
La tiré al suelo y, con rabia, la pisé.

Cobré escaso arrebato de cordura,
me dejé desplomar de golpe al suelo,
vomité sangre, sangre y bilis pura, 
me arranqué el corazón
y prendí fuego.


Però els premis dels concursos tampoc treuen els artistes emergents de les dificultats econòmiques. A més, “els recursos destinats a premis públics són súper escassos”,  sentencia.

L’Estat ofereix beques per moltes formacions diferents, però molt poques pel món de la cultura. Una decisió que l’Albert atribueix a què “són els primers que no ens valoren com caldria”. El Departament de Cultura de la Generalitat concedeix beques, però només cobreixen formacions de prop de cinc mesos.

Oferta público-privada

L'oferta pública nacional en carreres artístiques és summament escassa i els joves artistes espanyols han de recórrer a universitats privades i preus desmesurats. L'única excepció: Belles Arts. L'arrel de la falta d'oferta pública: "Per a l'Estat això és només un hobby", afirma convençut l'Albert.

Les escoles privades són considerades per molts dels afectats unes de les grans responsables de la situació, ja que obtenen un gran benefici de la crua situació del sector cultural al país. Per l’Albert, "s’aprofiten de la vocació dels actors, perquè saben que no tens altra opció i que, per tant, pagaràs el que calgui". De fet, considera que "muntarien un pollo si s’augmentés l’oferta pública". 

En canvi, altres països del nord d'Europa sí que ofereixen una gran varietat d'estudis públics relacionats amb la cultura. Nausikaä El-Mecky, professora d'història de l'art i cultura visual a la Universitat Pompeu Fabra, va venir a Barcelona des dels Països Baixos. En arribar, es va trobar amb un art infravalorat en el sistema públic. ''Em va sorprendre, venint de l'estranger. Als Països Baixos, les escoles d'art formen part del sistema públic'', subratlla. 

La professora apunta que hi ha un gran desnivell de valor entre l'art teòric i el pràctic. El teòric es troba a dalt de la balança, i el pràctic rascant el terra. "La distinció entre pràctica i teoria és ridícula i antiquada", assegura. Segons l'experta es tracta d'una paradoxa, ja que no es pot entendre la creativitat si només es llegeix sobre ella, però no s'experimenta de primera mà. És per això que la professora afirma convençuda que el sistema educatiu ha de canviar.

Falta d'oportunitats laborals

Totes aquestes dificultats porten a un altre problema molt gran: la falta d’oportunitats laborals. "Si ets l'Ester Expósito i estàs boníssima clar que t’agafaran a un càsting, però aquesta no és la realitat que vivim els que ens volem dedicar a la cultura", afirma categòricament l’Albert. 

Diversos testimonis apunten en la mateixa direcció: la inequívoca necessitat de tenir contactes. L’Ayla va entrar a Belles Arts i des del principi ja va veure que "és un procés molt llarg. No pots tirar un currículum i dir ‘sóc pintora, agafeu-me per a un encàrrec’. No funciona així". L’Albert és encara més clar: "Al món del cinema l’única manera d’aconseguir fer-te un lloc és perquè coneixes a algú que et pot endollar". 

En compensació, molts utilitzen les xarxes socials. L’Ayla ha creat un perfil d’Instagram on comparteix les seves il·lustracions i pintures. "M’agrada compartir el que faig perquè sento que puc anar més enllà i arribar a més gent", explica l’estudiant de belles arts. 

Altres com l’Oriol no estan a favor de fer servir les xarxes per promocionar-se. "La meva vida és molt més que al que em vull dedicar, tot i que m’encanti", apunta l’aspirant a poeta. 

Fuga de talent

L’única solució per a molts dels joves aspirants a artistes és emigrar i traslladar-se a altres països on sí que es valori la cultura. L’Albert pensa en França, ja que té clar que aquí no triomfarà, i es planteja anar a París on "la cultura està molt més valorada". "Em fot haver de marxar a un altre país per triomfar", reconeix. Unes perspectives de futur que comparteix l’Ayla, que veu molt difícil treballar de pintora a Espanya. 

La marxa d’aquests cervells provoca la pèrdua i el desaprofitament del talent nacional. L’Albert està convençut que "ara mateix en una habitació de casa seva hi ha un nen mereixedor d’un Goya o d'un Oscar, però s’han aferrat als de sempre i aquest talent no s’aprofitarà".

Estatut de l'artista

Espanya compta des de fa poc amb un nou règim: l'Estatut de l'artista. Un model que segueix l'exemple francès. Aquest nou reglament rebaixa a 120 cotitzats el mínim per poder accedir al subsidi; unes 900 hores enfront de les 500 franceses. Anteriorment, les hores mínimes superaven les 2.000. En Campi i l'Albert comparteixen que és un gran avenç, però no és suficient.

Per a l’Albert, aquesta innovació no té cap mena de sentit si no es renova l’arrel del problema: el sistema educatiu.  "Sembla un ‘ai pobrets, anem a ajudar-los’. El que s’ha de fer és crear entitats públiques on els nens puguin estudiar teatre i fer que hi hagi més reconeixement de la professió", exigeix. "L'art és imprescindible en aquesta societat i és una professió vàlida com qualsevol altra", afegeix. 

A França, quan el teatre va començar a flaquejar pel naixement de la indústria cinematogràfica, el govern va regular la protecció dels artistes. D’aquest canvi, han nascut 250.000 artistes que no han marxat del país i que s’han beneficiat de les mesures. Al país veí, si es treballa com a artista més de 507 hores en 12 mesos consecutius, et converteixes en un "intermitent de l’espectacle". Finalitzat aquest procés, es rep per part de l’estat una ajuda econòmica mensual que funciona com a simulació d’un sou. 

Toc d'esperança

L’Estatut de l’artista espanyol ha beneficiat a tots aquells que sí que han aconseguit dedicar-se a la cultura. És el cas de Ven’nus, una cantant de 21 anys nascuda a Sabadell. La jove artista també va enfrontar-se a la dificultat de trobar contactes i a les limitacions econòmiques. "He tingut una sort increïble perquè gràcies a l’acord que vaig fer amb el meu productor, no he hagut de pagar les hores reals que suposaria haver pagat per cada hora d’estudi", explica. 

Tot i que ella s’ha pogut beneficiar d’algunes ajudes, la cantant reconeix que la qüestió de la llengua marca diferències. "Nosaltres encara anem tirant perquè fem música en català, però si vols fer alguna cosa en un altre idioma, vas liadíssim. No trobaràs cap tipus d’ajuda", afirma. 

La lluita per la igualtat de gènere arriba fins a la cultura. "Estem en un moment on queda molt per reivindicar, però, per altra banda, ara es critiquen molt els festivals on no hi ha cap dona en cartell", reflexiona. La sabadellenca, però, dubta si l'activisme feminista de la indústria musical neix d'un compromís real amb la causa i "t'estan pillant pel teu talent" o "només ho fan per complir".

Com Ven’nus, Espanya té altres grans artistes que han aconseguit viure de l’art: Rosalía, Luna de Miguel, o Javier Castillo. L’escriptor malagueny va començar treballant a la sucursal d’un banc i escrivint un llibre mentre anava a la feina en tren. Temps després va decidir autopublicar el seu primer llibre: El día que se perdió la cordura.  Ara s’ha convertit en un dels autors Top Ventas d’aquest país, i l’adaptació de Netflix de la seva novel·la La chica de Nieve ha estat setmanes sent la sèrie més vista a Espanya, dins la plataforma.

En el cas de la música, el país viu el fenomen dels talent shows des que es va estrenar la primera edició d’OT l’any 2000. Del programa de Gestmusic ha sortit un important planter d’artistes en l’àmbit nacional: David Bisbal, Chenoa, David Bustamante, Natalia Rodríguez, Pablo López, Manuel Carrasco, Soraya, Lorena, Edurne, Ana Guerra, Aitana, Míriam Rodríguez, Alfred, Agoney, Amaia, Miki Núñez, i un llarg etcètera. Fins i tot la cantant Rosalía va passar per un concurs musical, però no va arribar lluny. No li ha fet falta. La de Sant Esteve Sesrovires ha aconseguit l’èxit mundial per ella mateixa i s’ha convertit en l’artista més escoltada d’Spotify 2022.

Però hi ha qui recomana no buscar activament dedicar-se a l’art, sinó que sigui el mateix ofici el que aparegui a la teva vida. Ven’nus té molt clar què diria als nous artistes que anhelen viure d'això: "Han d’intentar no fer-se expectatives, simplement gaudir-ho i envoltar-se de gent que estigui vivint el mateix i pugui anar de la mà amb tu. Si no, estàs molt fotut". Els joves artistes emergents tenen clar que la lluita segueix, amb un somni a l’horitzó: viure dignament de la cultura.