El dimarts 13 regna la mala sort. La por a aquesta data divideix a les persones en dos grups. Mentre que uns creuen en les supersticions i són més cautelosos durant aquests dies, d’altres el consideren un dia normal i culpen a l’atzar de les desgràcies que els puguin passar. Però, on s’origina aquesta creença? Per què el dia 13 i per què un dimarts?   

La superstició en els països hispanoparlants entorn el dimarts 13 prové de l’antiguitat. La data de les desgràcies està directament relacionada amb la cultura, la mitologia i diverses religions. Per entendre el perquè del dimarts cal esmentar la mitologia romana i al déu de la guerra Mart (d’aquí el nom di"mart"s). La divinitat estava associada a la violència i el conflicte, per la qual cosa els ciutadans romans evitaven celebrar esdeveniments que requerissin bona sort, com casar-se o emprendre un negoci, en aquest dia. 

A la Càbala, en canvi, es justifica aquesta xifra amb l’existència de 13 esperits malignes. També en el judaisme, el número de la mort està vinculat al carner, la víctima que Abraham va sacrificar a Déu. Dins del cristianisme, hi ha tres referències: en el llibre de l’Apocalipsi, l’Anticrist apareix en el capítol 13; a l’Últim Sopar, hi havia 13 convidats; i a Jesús que el van crucificar un dia 13.

No obstant això, en altres cultures el número prohibit és diferent del que s’exposa en aquest reportatge.

Popularment, se sol dir que “en dimarts 13, ni et casis ni t’embarquis”, però, tampoc condueixis un vehicle? És realment un dia de mala sort? Hi ha més possibilitats de patir un accident en aquesta data que en una qualsevol? Per resoldre aquesta qüestió, s’han analitzat els accidents de trànsit ocorreguts a la ciutat de Barcelona en els últims tretze anys (sí, el mateix número de la mala sort). Aquestes dades han estat extretes del fitxer “Vehicles implicats en accidents gestionats per la Guàrdia Urbana a la ciutat de Barcelona”, presentades per l’Open Data BCN de l’Ajuntament de Barcelona.

ÉS QÜESTIÓ DE MALA SORT O COINCIDÈNCIA?

A les notícies, solem veure titulars com els següents: “La campanya de trànsit d'aquest Nadal se salda amb 169 morts”, “Nou morts en accidents de trànsit al cap de setmana de Cap d'Any”, Perill, revetlla de Sant Joan al volant!. I és que sempre es diu que durant els dies festius hi ha més probabilitats de patir accidents de trànsit. Això és així perquè, en aquestes dates assenyalades, hi ha un augment del nombre de vehicles que circulen a les carreteres. Els seus conductors pateixen un estrès i distracció major a l'habitual per les llargues cues i, sobretot, perquè surten a celebrar i, en alguns casos, prenen l’errònia decisió d'agafar el volant sota els efectes de l'alcohol. En definitiva, un seguit de factors que converteixen la carretera en un lloc perillós. 

Per comprovar si és veritablement així, s’ha decidit comparar els accidents de trànsit del dimarts 13 amb dies assenyalats a la ciutat de Barcelona. En aquest cas, s’ha fet una selecció de dies festius i del seu dia consegüent, ja que sovint les festivitats s'allarguen a la nit i la matinada. A més, s’ha de fer èmfasi en el fet que algunes dates assenyalades pertanyen a la cultura catalana. En la gràfica següent, veiem una comparació entre la mitjana d’accidents diaris, que han succeït en els anys d’estudi, amb la mitjana d’accidents que ocorren en dies festius i en dimarts 13. 

Atenint-nos als resultats que mostra la gràfica, en els últims tretze anys, no només s’han produït més accidents en els dimarts 13 que en dies assenyalats, sinó que també han superat la mitjana d’accidents diaris. L’únic dia en què s’observa un major nombre d’accidents és el 31 d’octubre, que coincideix amb la castanyada i Halloween. Vist així, doncs, sembla que els dimarts 13, sí que porten mala sort i que els dies festius no són tan tràgics com l’opinió pública ens fa creure. Vol dir això que hem aconseguit demostrar que porta mal auguri? No, perquè això pot tenir una explicació més enllà de la sort: les campanyes de seguretat al volant. Aquestes sobretot s'intensifiquen durant les festes pel que és normal veure un efecte positiu directe a la carretera. 

Aleshores, el dia 13, és només superstició? És casualitat que hi hagi més accidents o és causalitat? Significa això que haurem de deixar d’agafar el cotxe? Ens endinsarem més en aquesta anàlisi per entendre-ho. En comptes de comparar els dimarts 13 amb accidents en dies concrets, fem-ho amb els accidents produïts en els últims tretze anys.

Desfent-nos de la perspectiva, sense mirar les dades en vista d’ocell i fixant-nos en cada any particular, ens trobem amb un gràfic que no ensenya cap patró. En alguns anys, veiem com es produeixen més accidents els dimarts 13, d’altres menys i d’altres com s’igualen. Per tant, no es poden extreure conclusions que inclinin la balança a favor ni en contra de la superstició. Els resultats de l’anàlisi anterior són casualitat i no causalitat perquè, que sigui un dimarts 13, no implicarà que vagis a patir un accident de trànsit. Per aquest motiu, no es pot verificar científicament la mala sort que acompanya els dimarts 13.

Per il·lustrar la incoherència que suposaria afirmar-ho, hem analitzat variables que tenen relació, les quals es deuen a la simple casualitat. 

Per exemple, en el gràfic amb dades extretes de la web Spurious Correlations, es mostra la correlació (que indica la força amb la qual dues variables es troben relacionades) entre el nombre de persones que moren estrangulades pels seus llençols cada any i el consum per càpita de formatge als Estats Units.

Tot i que s’ensenya un fort vincle entre les dues, és fàcil veure com no se’ls pot atorgar una relació causa-efecte. Si el cas fos contrari, allò suposaria que: si vius als Estats Units i augmentes el teu consum de formatge, augmentarà la probabilitat de què algú mori estrangulat pels seus llençols. Doncs, aquesta relació casual és la mateixa que trobem amb els accidents i els dimarts 13

Molt estrany, cert? Hi ha altres variables amb les quals no es pot arribar a una conclusió ferma pel que fa a la seva relació. De la mateixa manera que trobem el cas del formatge en tenim molts d’altres, com seria la relació amb el color dels cotxes i el nombre d’accidents que pateixen. Tot i que es pugui buscar una explicació al darrere, tenir el cotxe d'un color determinat no afectarà la teva sort a la carretera.

Segons el color del teu cotxe tens més probabilitats de patir un accident? Segons el nostre gràfic, si el teu cotxe és rosa, estàs fora de perill, però si és negre o blanc has d’anar amb compte a la carretera. El color del cotxe, doncs, influeix a tenir més accidents? La resposta és que no. Els resultats indiquen que la teva probabilitat de patir un accident en un cotxe negre o blanc és més alta, però perquè estadísticament, els cotxes amb colors neutrals són els més venuts, els més habituals i els que més gent condueix, segons l'estudi Color Popularity Report de 2022. Per tant, això afavoreix que tinguin més possibilitats de patir un accident. La relació d’aquestes variables no és coincidència, com sí que passava amb els dimarts 13 o el formatge i les morts per estrangulament, però tampoc podem atribuir-li causa i efecte.  

EL SENTIT DE LES DADES

De la mateixa manera que trobem variables que no tenen relació amb els accidents, comptem amb d’altres que ens ajuden a explicar el comportament d'aquests. Amb el pas dels anys, l’evolució dels accidents de trànsit a la ciutat de Barcelona s'ha vist afectada per factors històrics. A la gràfica, es pot observar com la pandèmia del coronavirus i la mesura del confinament va comportar una disminució dels accidents de cotxes a la carretera. La població estava tancada a casa i no podia agafar el cotxe, per la qual cosa la probabilitat de tenir accidents va baixar en picat. Tot i això, la tendència era positiva, és a dir, que cada cop es veien més incidents a les carreteres. 

I si ens fixem en quins llocs de la ciutat de Barcelona hi han hagut més accidents de cotxe? Sens dubte, tal com es pot veure a la gràfica, l’Eixample és el districte amb més incidents a les seves carreteres. Té sentit que sigui el guanyador amb gairebé 70.000 accidents en els últims tretze anys, ja que es troben les vies més concorregudes de tota Barcelona: Passeig de Gràcia, Avinguda Diagonal, carrer Aragó, Gran Via de les Corts Catalanes, carrer Balmes, etc. Llavors, més circulació de cotxes és igual a més possibilitats d’accidents.

Què podem dir sobre les hores del dia? El fet que a la nit hi hagi menys accidents de cotxe també té unes raons de pes. I és que quan el sol està amagat és quan, en general, menys vehicles circulen. Les persones fan més vida de dia, al matí o a la tarda, que és quan veiem les carreteres congestionades per la quantitat d'automòvils que es mouen d’un punt a un altre. O bé van i tornen de la feina, d’estudiar, fer encàrrecs, etc. Però a la nit no és normal fer activitats quotidianes perquè la gent aprofita a descansar després d’un dia dur. Per tant, és lògic que sigui el moment quan es produeixen menys accidents de trànsit. 

Així doncs, amb l’anàlisi duta a terme amb les dades dels incidents a les carreteres de Barcelona, es treuen com a conclusions que no existeix cap relació empírica que afirmi que els dimarts 13 comporten mala sort, ja que no s'ha trobat cap relació entre el dia i els accidents. Tanmateix, sí que s'ha descobert que hi ha variables que poden ser explicades amb arguments de pes, com l’evolució amb el pas dels anys dels accidents, els districtes amb més col·lisions de vehicles i les hores del dia amb més possibilitats de patir un accident. En tot cas, els més supersticiosos continuaran agafant amb cautela el cotxe el dimarts 13.