Lisboa:

capital verda, capital sostenible

Item 1 of 5

Aquest és el soroll que se sent sortint de la Facultat de Ciències Socials i Humanes de la Universitat Nova de Lisboa, situada a l'Avenida Berna. És una de les avingudes més transitades de la ciutat i al so dels cotxes, autobusos, motos i camions s'afegeix el so dels avions que arriben i marxen de l'aeroport de Lisboa, molt proper a la univeristat.

En canvi, això és el que se sent als Jardins de la Fundació Calouste Gulbenkian (coneguts com a Jardins Gulbenkian), situats a escassos metres de la facultat. El so dels ànecs, oques, altres ocellets i petites fonts d'aigua o les olors de les diferents espècies vegetals et traslladen a un ambient totalment diferent.

1.

El cas dels Jardins Gulbenkian

Small yellow flowers growing from stone.

Un petit torrent als Jardins Gulbenkian (ADRIANA CAMPO DOMENECH)

Un petit torrent als Jardins Gulbenkian (ADRIANA CAMPO DOMENECH)

Els jardins Gulbenkian, amb una extensió de set hectàrees i mitja són uns jardins privats oberts a la població. A banda de la seva gran extensió de verd, també allotja diferents espècies de flora i fauna, una cafeteria, un museu i una biblioteca.

Paula Corte Real, coordinadora del programa educatiu dels jardins, explica que el Gulbenkian es va crear per unir corredors verds dins de la ciutat de Lisboa com el Parc Eduardo VII o el parc natural de Monsanto. “Va ser un dels primers jardins de Portugal a reproduir intencionadament ecosistemes naturals”, d’aquí rau la seva importància en la lluita contra el canvi climàtic, exposa.

A més a més, quan es van crear també es tenia la intenció de tenir un paper rellevant com a espai cultural. Per això integra el Pla Ver de Lisboa en el context de l’Estructura Ecològica Cultural.

El verd de la ciutat de Lisboa contrasta amb l'absència de parcs i jardins a altres capitals europees. Els lisboetes gaudeixen d'aquestes àrees aprofitant el contacte amb la natura per fer esport, llegir, relaxar-se, passar estona amb els amics... Estudiants d'Erasmus donen la seva opinió sobre el verd a la ciutat: quantitat, extensió...