Antiga
Massana
Un captítol de la història de la classe obrera en risc de desnonament

Primer un hospital, després una escola d'art, ara l'última seu del moviment obrer al barri del Raval. L'Antiga Massana és un edifici històric, no només pels múltiples usos que l'han donada al llarg del temps, sinó perquè ha estat un punt clau en la vida de moltes persones. Una representació física de la seva lluita.
Els portaveus de l'Antiga Massana, han reivindicat que la situació actual respecte a l'habitatge, els desnonaments i les dificultats econòmiques fan més necessaris que mai moviments com el de l'Antiga Massana, però durant els últims anys han estat perseguits. La primera acció contra la Massana es va iniciar fa només cinc mesos, al maig, quan es van desallotjar a les 30 persones migrades i desateses per serveis socials que encara hi vivien allà. Al juliol, Ciutat Vella va engegar els nous tràmits per al desnonament definitiu de l'edifici, resultant en el primer intent del 17 d'octubre.
Foto: Martí Monasterio
Foto: Martí Monasterio

L'intent de desnonament
Foto: Martí Monasterio
Foto: Martí Monasterio
Aquesta data va quedar marcada profundament en els cors dels implicats com el dia que van aconseguir imposar la seva resistència. A principis de setmana, els ocupants de l'espai van rebre un requeriment que els convidava a abandonar la Massana en les 24 hores del passat dijous. Un temps escàs en el qual van aconseguir reunir el suport de la gent de la Massana i del Sindicat d'Habitatge del Casc Antic i de l'Eixample, suficient per a un desnonament previst sense l'ús de la força.
Un trànsit constant de veïns i veïnes que entraven i sortien de l'Antiga Massana. Va ser un dia en què la incertesa creixia per moments, en un ambient de falsa calma, malgrat que ells estaven pràcticament segurs que podrien gaudir de l'espai un dia més. La mateixa portaveu va recalcar la importància d'aquest acte al·legant que "el posicionament de determinats grups polítics també dependrà molt de la resposta que vegin al carrer".
Amb la posterior arribada d'un furgó i un cotxe de la Guàrdia Urbana, se'n va esvair la tranquil·litat i la pau que s'hi respirava. Càntics com "Visca la lluita de la classe obrera", "Collboni, desnonador" i "Antiga Massana, es queda al barri" ressonaven a ple pulmó entre el centenar de congregats. FInalment, davant la poca presència d'efectius, la GUB va decidir retirar-se de la zona i donar per impossible efectuar el desnonament.

La vida a l'Antiga Massana
Un espai social
Actualment, l'Antiga Massana encara és un espai sota control popular, però durant tres anys no va ser res més que un edifici abandonat. El trasllat de l'Escola de Disseny va deixar un buit al centre de Barcelona. Va ser durant la pandèmia quan els residents del barri van decidir aprofitar l'espai per fer-ne un ús com a punt de trobada per al repartiment d'aliments. Més tard, un conjunt d'organitzacions es van sumar al projecte.
Aquesta pluralitat de col·lectius que ho comparteixen és el tret diferencial, que la situa com a una insígnia del moviment obrer a Barcelona. Malgrat que les seves dissidències ideològiques totes les entitats s'han unit sota el mateix objectiu: fer-ne un retorn social als seus veïns. Dins l'edifici es desenvolupen diferents tallers gratuïts, l'única condició per accedir-hi és col·laborar amb la Massana. Es per aquests motius, que els seus portaveus proclamen que "avui dia, no existeix a Catalunya un espai social autònom que estigui igual de compromès amb les seves activitats.
En conflicte amb l'ajuntament
La independència total de l'Antiga Massana envers les entitats de govern representa una espasa de doble fil. Els posa en una posició de desavantatge a l'hora de negociar per la concessió definitiva de l'espai. Els diferents partits que han governat a l'Ajuntament de Barcelona han tingut diferents posicions.
Amb En Comú Podem van arribar fins a les fases finals, aconseguint, fins i tot, la celebració d'un ple de barri on totes les entitats polítiques van votar positivament sobre la concessió definitiva de l'espai a les entitats. Tot semblava indicar que anaven a assolir el seu objectiu, però, els processos administratius se'n van anant endarrerint. Finalment, es va arribar a les eleccions municipals sense una resolució judicial. Just en entrar el PSC per a governar, la negociació es va frenar en sec. El partit encapçalat per Salvador Illa, des d'un primer moment, va assegurar que és necessari aturar aquest moviment. Tenen la ferma intenció d'acabar amb tots els espais que promoguin "el pecat original", l'ocupació il·legítima.
Suport popular
Durant aquests mesos d'incertesa, l'emblema de l'Antiga Massana ha lluït per tota la ciutat, fins i tot sobre els escenaris. Ja durant els concerts de la Mercè va ser un símbol recorrent. Però, només van representar una petita part dels més de 60 artistes i organitzacions que s'han posicionat obertament en contra del desnonament i a favor de la lluita per la concessió de l'espai. Noms com Bad Gyal, Yung Beef, Samantha Hudson o La pija y la Quinqui.
La lluita més important, però, és la dels veïns de la ciutat. En el seu partit contra el UE Sabadell, la grada de la UE Sant Andreu va lluir una pancarta contra el desnonament de la Massana. Tampoc han estat poques les pintades que han aparegut per la ciutat reclamant la concessió.
Foto: Patricia Gorina
Foto: Patricia Gorina
Foto: Patricia Gorina
Foto: Patricia Gorina
Foto: Patricia Gorina
Foto: Patricia Gorina

Manifestació del 18 d'octubre
Les entitats de l'Antiga Massana van fer una crida directa a la classe treballadora de Barcelona, que va convergir a la manifestació del 18 d'octubre. Una jornada on van concentrar el màxim nombre de forces i efectius, amb l'objectiu de fer-ne un cop sobre la taula i demostrar que, realment, la dedicació i el sacrifici poden ser necessaris per frenar el desnonament.
S'estima que més de 12.000 persones van omplir els carrers de la ciutat sota els colors de l'Antiga Massana. Durant gairebé 4 hores part de la ciutat es va tenyir de rosa. Incloent la façana de l'ajuntament. No va ser només una mostra de força, sinó també d'unió. El seu missatge va ser ben clar: "l'Antiga Massana en guerra contra la ciutat dels rics". Els càntics, els cartells i la pirotècnia (dins la cautela necessària per no provocar la intervenció policial) així ho demostraven.
També se'n van viure moments emotius, com el desplegament d'una pancarta en suport a l'Antiga Massana per part dels alumnes de la Nova Massana. Una mostra més del que s'ha anat demostrant durant aquests últims mesos: volen que l'Antiga Massana es quedi al barri.
Imatges de Patricia Gorina i Martí Monasterio